Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Duo Gazzana

CD: Duo Gazzana

Duo Gazzana: Maurice Ravel: Sonate posthume; César Franck: Sonate for piano and violin; György Ligeti: Duo for violin and piano; Olivier Messiaen: Thème et variations for violin and piano (ECM New Series /Naxos). Speltid: 55’28.
Natascia Gazzano (violin), Raffaella Gazzana (piano)

Betyg:

Duo Gazzana består av systrarna Natascia Gazzana och Raffaella Gazzana och är för mig en ny bekantskap trots att det är deras tredje album från ECM. Det är upplagt som en konsert med fyra verk av fyra tonsättare och med stark fransk anknytning. För huvudnumret svarar César Franck med sin violinsonat från 1886. Det är ett romantiskt verk vars passionerade eller rent av extatiska uttryck man brukar tillskriva den äldre mannens uppflammande kärlek till den 25 år yngre eleven Augusta Holmès. Hur som helst hör det till 1800-talets stora violinsonater, och det råder ingen brist på bra skivinspelningar – till exempel med Renaud Capuçon/Katia Buntiashvili (Erato), Kaja Danczowska/Krystian Zimerman (DG) och Augustin Dumay/Maria Joao Pirez (DG). Systrarna Gazzana tillför kanske inte något, men deras version sällar sig till raden att fina tolkningar. De förmedlar såväl passionen som lyrismen, såväl den sköna som den uttrycksfulla tonen.

Som kontrast till Franck finns Maurice Ravels postumt utgivna violinsonat som han skrev redan 1897. Den är inte lika känd som hans andra med dess berömda blues-sats men musiken är omisskännligt ravelsk. Min favoritinspelning är den med Renaud Capuçon och Frank Braley (Decca), men även Alina Ibragimovas och Cédric Tibergiems subtila tolkning (Hyperion) bör nämnas. Men Duo Gazzana gör också en läcker tolkning. Sedan blir det lite modernare tongångar med Olivier Messiaens Thème et variations (1932) och ungraren György Ligetis lilla Duo (1946) som här faktiskt får sin skivpremiär. Precis som Ravels sonat rör det sig om verk skrivna av unga män, sådär 23-24 år gamla. Men det är den 64-årige Franck som står för de himlastormande känslorna på denna cd.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree