Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Jag har funderat på en sak med Amanda Ginsburg

CD: Jag har funderat på en sak med Amanda Ginsburg

Amanda Ginsburg: Jag har funderat på en sak (Ladybird/Naxos) Speltid: 45’09.

Amanda Ginsburg (sång), Filip Ekestubbe (piano, dragspel), Ludvig Eriksson (kontrabas), Ludwig Gustavsson (trummor), Joel Karlsson (basklarinett, tenorsaxofon)

Betyg:

Det blev Amanda Ginsburg som tog hem jazzgrammisen med sitt album Jag har funderat på en sak. Med något enstaka undantag svarar hon själv för text och musik. Jag lyssnade lite på skivan när den kom utan att riktigt fastna för den, och så blev den liggande. Dags alltså att ge den en ny chans.

Det är jazz med stark dragning åt svensk folkton och visa, och det ekar inte så lite av Monica Zetterlunds och Beppe Wolgers 1960-tal. Låtar som till exempel ”Vem är du?” och ”Flykten från vardagen” framstår som något av pastischer. Så då kommer det inte heller som en överraskning när näst sista spåret, ”Havsmelodi”, glider över i ”Att angöra en brygga” ur Hasseåtages film med samma namn. I ”Står vid mitt ord” får Filip Ekestubbe dessutom agera Jan Johansson vid pianot, och i texterna citeras såväl Povel Ramel (underbart är kort) som Evert Taube (godnatt små vågor som klucka). Jodå, det smyger sig in lite försiktigt modernare tongångar ibland, men jag hade inte sagt nej till större variation i det musikaliska och sångliga uttrycket. Nu finns risken att man efter ett tag börjar lyssna mer förstrött.

Det är onekligen överraskande, men också rätt roligt, att en ung kvinna idag så förbehållslöst söker sig femtio år bakåt i tiden för att hitta inspiration till text och musik och sättet att lägga rösten. Visst gör Ginsburg det bra – men det är inte självklart en fördel att Monica Zetterlund så ofta gör sig påmind i bakhuvudet. Den självklara Grammis-kategorin, om den funnits, för Jag har funderat på en sak hade varit årets ”retro-album”. Amanda Ginsburg är hur som helst en artist med stor potential och det ska bli spännande att se vilken väg hon väljer att gå.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree