Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Dekontee med Lisa Grotherus

CD: Dekontee med Lisa Grotherus

Lisa Grotherus: Dekontee (DO Music Records) Speltid: 38’17.

Lisa Grotherus (klarinett, basklarinett, sång), Milton Öhrström (piano, philicorda), Lisa Långbacka (ackordeon), Oskar Schönning (bas), Konrad Agnas (trummor)

Betyg:

Fortfarande är det relativt sällsynt med kvinnliga instrumentalister inom jazzen. Men de finns förstås. Här har vi en: Lisa Grotherus. Hennes instrument är klarinetten och basklarinetten (och saxofonen, men den är inte aktuell här). Hon är inte ny i branschen, men detta är vad jag förstår hennes första album i eget namn. Ja, även titeln Dekontee är faktiskt hennes namn; hon fick det under sin tid i Liberia och det ska uttydas ”Allt har sin tid”. Afrika gör sig för övrigt påmint i några av låtarna, som alla är skrivna av Grotherus själv. Och hon har sin egen stil, där det visartade kan blandas med det stunsiga och det impressionistiska. Och klarinetten får både drilla och morra, tveka och vara påstridig, bloppa och sjunga. Ibland gör sig en humoristisk ådra tillkänna, vilket inte är så vanligt i sammanhang som detta. Men Grotherus är som sagt sin egen och vågar sig ut i terrängen vid sidan om den upptrampade stigen. Det tackar man för.

Nå, hon är förstås inte ensam utan har fyra medmusiker att vila sig mot och dansa med. Förr skulle jag nog ha sagt att dragspel vore ett udda instrument i den här genren, men på sistone tycker jag mig hitta dragspel lite överallt. Rör det sig om en ny trend? Men när det som här trakteras av Lisa Långbacka så är det inte bara okej utan en fröjd. Albumet avslutas med den lite poppiga ”Hemåt hem” som har alla chanser att bli en riktig slagdänga – i positiv bemärkelse!

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree