Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Tango Argentino Today med El Afronte Orquesta Típica

CD: Tango Argentino Today med El Afronte Orquesta Típica

El Afronte Orquesta Típica: Tango Argentino Today (emoción/ACT Music/Naxos) Speltid: 25’33.

Javier Girotto Alessi (barytonsaxofon, Gianni Iorio (bandoneon), Alessandro Gwis (piano och elektronik)

Betyg:

Den traditionella tango-orkestern med bandoneon, stråkar och piano kallas orquesta típica. Jag vet inte om Astor Piazzolla var först med att bryta mot ”förbudet” mot blåsintrument, men han gjorde det i alla fall när han släppte in Gerry Mulligan på saxofon. Och när den argentinskfödde klezmermusikern Giora Feidman slog till med albumet Clarinetango så säger ju redan titeln att hans eget instrument klarinetten spelar en huvudroll. Och nyligen kom skivan Tango nuevo revisited med saxofonisten Javier Girotto. Att det går att förnya tangon även på andra sätt visar till exempel svenska New Tide Orquesta, som från början hette New Tango Orquesta.

Piazzollas tangorevolution kom att kallas tango nuevo och förde tangon från dansgolvet till konsertestraden. Om man idag kallar sig något med típica vill man troligen signalera att man har sina rötter i traditionen. Det gäller i alla fall El Afronte Orquesta Típica. Det rör sig om en rätt stor orkester: fyra bandeonister, tre fioler, en cello, en kontrabas och ett piano – och så en manlig vokalist. Och allt är naturligtvis akustiskt.

Här spelas med det rätta bettet, med ett starkt driv och en lite rå aggressivitet som gör att orkestern får ett eget sound. Sångaren Marco Bellini gör heller inga försök att härma den legendariske Carlos Gardels förföriskt honungslena och ljuvt smäktande stämma, vilket ju också vore lönlöst. El Afronte Orquesta Típica kan vila sig mot traditionen – men man har ställt sig på samtidens scen.

Så långt är allt väl. Men hur i all världen kan man ge sig till att producera en fullpris-cd med en speltid på bara drygt 25 minuter?

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree