Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Lemminkäinen mm av Jean Sibelius

CD: Lemminkäinen mm av Jean Sibelius

Jean Sibelius: Lemminkäinen Suite; Spring Song; Suite from Belshazzar’s Feast (Chandos/Naxos). Speltid: 71’34.

BBC Symphony Orchestra, Sakari Oramo (dirigent)

 

Betyg:

 

År 1849 publicerade Elias Lönnroth den andra och utvidgade och slutgiltiga upplagan av Kalevala – och sedan dess har inte det finska kulturlivet varit sig riktigt likt. Verket har gjort outplånliga avtryck i finsk litteratur, konst och musik. Jean Sibelius hörde till dem som rycktes med och inspirerades till en rad verk, till exempel de fyra legender som går under namnet Lemminkäinen-sviten och som ger ett musikaliskt porträtt av den kaxige och pilske hjälten. Det är ett rätt tidigt verk av Sibelius, men ingen kan säga annat än att han redan här suveränt utnyttjar hela orkesterpaletten, såväl i den stillsamt stämningsfulla ”Tuonelas svan” som i den frejdigt glansfulla ”Lemminkäinens hemkomst”.

Sibelius var också en flitig tonsättare av skådespelsmusik. Sviten ur Belsazzars gästabud rymmer en del orientaliserande tongångar. Det gäller inte minst den inledande marschen som är samma andas barn som Carl Nielsens Aladdin-musik. Hans Vårsång är dock ett exempel på nordiskt svårmod, lite i traditionen från Griegs Våren.

De här tre verken kan man nu höra med BBC Symphony Orchestra under Sakari Oramo. Speciellt Lemminkäinen-musiken har väl spelats in av varenda finländsk dirigent med självaktning, och Oramo behöver sannerligen inte skämmas för sig i sammanhanget. Ändå kan jag sakna något av det medryckande driv och den spänning som präglar till exempel Leif Segerstams, Hannu Lintus och Paavo Järvis tolkningar (de två första på Ondine, den senare på Warner).

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree