Hem » Scen » Teater Nolby sätter upp Ett småstadslif av Alfhild Agrell

Teater Nolby sätter upp Ett småstadslif av Alfhild Agrell

”Vi har länge sökt efter en kvinnlig dramatiker som kontrast till alla män, men har haft svårt då dessa är väldigt få,”. Orden är Olle Söderbergs, teateransvarig tillsammans med hustrun Lena på Teater Nolby. ”Till slut fann vi denna Alfhild Agrell och hennes skådespel Småstadslif”.

Så, för tolfte året i följd spelas det sommarteater på Teater Nolby under ledning av Olle och Lena Söderberg, två eldsjälar som både äter, sover och andas teater.

Gunnar Hjorth och Olle Söderberg

Sommaren ska således ägnas åt ”Ett småstadslif” av Alfhild Agrell. Det finns mycket att säga om denna Alfhild. Efter över 100 år av glömska så skapades så Alfhild Agrell-sällskapet 2012. Född i Härnösand och via Sundsvall där hon gifte sig med Albert Agrell, hamnade hon till slut i Stockholm där hon bland annat skrev för Dagens Nyheter.

Det var dock som dramatiker hon skördade störst framgång, unisont uppskattad av både publik och kritiker. Hennes uppsättningar spelades under 1880-talet på Kungliga dramatiska teatern flertalet gånger mer är exempelvis August Strindbergs pjäser.
Alfhild var en radikal dramatiker som starkt förespråkade jämställdhet och hon skildrade också mäns och kvinnors olika livsvillkor, ogifta mödrar situation och den tidens sexmoral. Något som senare skulle ligga henne i fatet när synen på detta med kvinnofrågor förändrades. Till slut var hon glömd och borta från scenen, men alltså nu på 2010-talet återfått en plats bland viktiga, kvinnliga författare och dramatiker.

Ett småstadslif är ett lustspel som utspelar sig någon gång i mitten av 1800-talet. Platsen är Näsvik, baserat på dåtidens Sundsvall. Pjäsen gjorde stor succé när den uruppfördes på Södra Teatern i Stockholm 1883. Ett teaterspektakel, småstadens inkokthet, kvinnans ställning i förhållande till mannens och givetvis en kärlekshistoria är ryggraden i skådespelet som fick lysande recensioner för sin humor då det begav sig.

Bella Vehkamäki fotograferas för programbladet

När Kulturdelen besöker Teater Nolby är det knappa två veckor till premiären. Trots detta ett beskedligt lugn över platsen. Byggnation av scenerierna pågår, fotografering till programblad och givetvis repetitioner pågår för fullt.
Årets ensemble är något mindre än vanligt. Enligt Olle Söderberg så har några av de gamla trotjänarna fått barn och lite grann omprioriterat sina somrar. Några ansikten är nya, annars välkända nunor, bland andra musikanterna Gunnar Hjorth och Mikael Forsberg, som genom åren fått större och större plats även på scenen. Gunnar har som vanligt komponerat helt ny musik också till årets skådespel.

Så Närkingar och annat löst folk, se hit! Har du aldrig besökt Teater Nolby är det sannerligen på tiden. Här, mitt i grönskan på Olle och Lenas gamla bergsmansgård mellan Karlskoga och Loka Brunn får du ett lustspel i tre akter i en miljö du sällan skådat. Du som varit där vet precis vad jag menar.

Till detta skådespel kan också inmundigas en matig picknickkorg och kanske ett glas vin till i någon av pauserna.

Så, ska du ha en lite annorlunda teaterupplevelse i sommar så är det till Teater Nolby du ska ta dig. Biljetter köper du på www.teaternolby.se. Premiär den 13 juli, därtill ytterligare 16 föreställningar fram till den 4 augusti.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree