Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Into Eternity av Rolf Martinsson

CD: Into Eternity av Rolf Martinsson

Rolf Martinsson: Into Eternity; Opening Sounds; Ich denke Dein …; Tour de force (BIS/Naxos). Speltid: 66’44.

Lisa Larsson (sopran), Malmö Symphony Orchestra, Paul Mägi (dirigent)

Release: 5 juli 2019

 

Betyg: 

Det är inte så konstigt att Rolf Martinssons musik lockar konserthusen. Den är lättillgänglig och vacker utan att vara vara direkt insmickrande eller banal; den är melodiös och med stark känsla för orkesterns uttrycksmöjligheter. Det gäller också verken på senaste albumet: Into Eternity. Det inleds lämpligt nog med ett kort och klatschigt orkesterverk kallat Opening Sounds som sedan lämnar plats för det längsta bidraget, fem orkestersånger till dikter av Goethe, Rilke och Eichendorff samlade under titeln Ich denke Dein … . Tonspråket är förankrat i senromantiken, och här spökar Mahler och Richard Strauss till den grad att man nästan kan tala om en pastisch.

Lisa Larsson. Foto: Merlijn Doomernik.

Men när spökerierna är så stilfulla som här vore det ändå synd att klaga, desto mer som Malmösymfonikerna under Paul Mägi hur läckert som helst förmedlar musikens aftonrodnad och Sehnsucht och Lisa Larsson sjunger så vackert man bara kan önska. Det gör hon också i det avslutande verket Into Eternity med texter av Karin Boye. Mer tveksam är jag till den långa orkesterinledningen med ett intro som får mig att tänka på musiken till de rullande förtexterna i någon gammal Hollywoodfilm. Då är Tour de force mer spännande, ett effektivt verk som börjar försiktigt men gradvis arbetar upp sig i styrka och intensitet för att bli det kraftprov som titeln utlovar.

Rolf Martinsson står stadigt i traditionen från senromantiken och den tidiga modernismen och hör inte direkt till våra mer originella tonsättare. Men han har onekligen förmågan att skriva vacker, anslående och publiktillvänd musik.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree