Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kristallen med Nils Landgren och Jan Lundgren

CD: Kristallen med Nils Landgren och Jan Lundgren

Landgren & Lundgren: Kristallen. (ACT Music/Naxos). Speltid: 56’25.

Nils Landgren (trombon, sång), Jan Lundgren (piano)

Betyg: 

 

Två härliga musiker möts och ljuv musik uppstår. Kristallen heter Nils Landgrens och Jan Lundgrens nya album. Det ger associationer till svensk folkvisa, och det visar sig inte vara helt fel. Men inte heller helt rätt. Visserligen spelar de ”Byssan Lull”, ”Värmlandsvisan” och några ”Hornlåtar” – men också Lennon/McCartney, Hoagy Carmichael, Keith Jarrett, Abdullah Ibrahim och sig själva. Det är lågmält och avspänt jazzigt, och tonen är genomgående lyriskt-melodisk på ett lite vemodigt sätt, ”nordisk” om ni vill. Samtidigt är Landgrens lite beslöjat rökiga röst som gjord för Hoagy Carmichaels ”The Nearness of You”. Han har också förmågan att få en trombon att låta smeksamt len och viskande utan att den förlorar sin lite härligt morrande klang.

Att kombinera trombon och piano låter kanske inte som ett självklart vinnande koncept, men det är just jämnt vad det är. Jan Lundgrens klang- och rytmkänsliga spel matchar perfekt Landgrens spel och sång. Resultatet är lika elegant som älskvärt och känsligt.

Kristallen är ett anspråkslöst album som inte gör något större väsen av sig. Det behöver det inte heller. Det övertygar genom att lågmält smyga sig intill oss. Vi möter två samspelta musiker som uppenbarligen älskar vad de gör och som utan åthävor också kan förmedla det till oss.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree