Hem » Kulturbloggen » STUDIO HÖRA med norsk jazz (Johan Lindvall Trio) nu på lördag

STUDIO HÖRA med norsk jazz (Johan Lindvall Trio) nu på lördag

Att Norge är en jazzmusikalisk stormakt är väl bekant. Det räcker att titta i ECM:s skivkatalog för att få ihop en rejäl lista med norska musiker. Och det rör sig inte bara om gamla gudar som Arild Andersen, Jan Garbarek, Terje Rypdal och Kettil Bjørnstad. Att Andersen fortfarande är i storform visade han för övrigt vid en formidabel konsert förra året i Örebro. Bland något yngre hittar vi Tord Gustavsen, Nils Petter Molvaer och Christian Wallumrød – och bland de yngsta Mette Henriette. För att bara nämna några. En som fascinerats av Norge som musikscen är konstnären och musikern Stefan Rydéen i Örebro. För några år sedan fick han hit norska jazzgruppen Mongrel för en konsert på konsthallen. Och nu drar han igång vad han kallar STUDIO HÖRA med Öra. Tanken är att bjuda in improvisationmusiker från i första hand just Norge för att ge konserter i en intim form med närhet till publiken. Varje konsert ska också inledas med ett samtal med musikerna.

Först ut är Johan Lindvall Trio, som förutom pianisten Johan Lindvall består av basisten Adrian Myhr och trumslagaren Andreas Winther. Det är alltså vad man brukar kalla en klassisk jazztrio. Förra året skivdebuterade man med No City, No Tree, No Lake (Jazzland Recordings). Men Lindvall har vi kunnat höra tidigare på skiva då han spelat tillsammans de ovan nämnda Christian Wallumrød och Mette Henriette och dessutom var pianist på Mongrels första album Taskenspill.

Och var arrangerar en konstnär en konsert om inte i en ateljé? Närmare bestämt i Ateljéföreningen Atlas lokaler i gamla Champisfabriken (Roberts) i Örnsro (Idrottsvägen 27). Premiär för STUDIO HÖRA blir det nu på lördag 22 februari kl. 16:00. Ateljéerna är öppna från 14:00.

Och apropå Champis så firade drycken 100 år för två år sedan.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree