Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Brighter med Anna Gréta Sigurðardóttir

CD: Brighter med Anna Gréta Sigurðardóttir

Anna Gréta Sigurðardóttir: Brighter (Prophone Records/Naxos). Speltid: 45’31.

Anna Gréta Sigurðardóttir (piano), Max Schultz (gitarr), Joakim Milder (saxofoner), Christian Spering (kontrabas), Magnus Gran (trummor), Sjöströmska kvartetten (stråkar)

Betyg:

Jag vill minnas att jag strölyssnade lite till det här albumet när det kom i höstas. När jag nu trär på hörlurarna och sätter mig till rätta upptäcker jag hur orättvist det var. Brighter förtjänar ens uppmärksamhet. Som namnet antyder kommer pianisten Anna Gréta Sigurðardóttir från Island. Men det var när hon i Sverige träffade gitarristen Max Schultz och de började spela tillsammans som konceptet bakom albumet föddes. Efter hand tillkom Joakim Milder på saxofon, Christian Spering på kontrabas och Magnus Gran på trummor – och så till sist de fyra stråkarna i Sjöströmska kvartetten. Det ger en rik klangvariation och får musiken att ibland närma sig visa och klassiskt utan att lämna jazzens idiom. Det är ofta intagande melodiskt där sötman, med något undantag, balanseras av en frisk klarhet. Milder tillför även en viss strävhet, och i några fall, som gärna hade fått vara fler, får stråkarna ge sig ut på klanglig upptäcktsfärd. Gruppen har hittat ett eget uttryck som det är lätt att tycka om, men den skulle behöva våga lite mer. Till nästa gång får man gärna gå vidare längs de mer modernistiska stigar som man nu bara några gånger lite försiktigt vågar sig in på (och då med lyckat resultat).

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

 • Koltrasten är här – i naturen och som bok av Clas Thor

  Våren är här, och med våren börjar en av våra mest älskade fåglar att ta sig ton: den svartfjädrade och gulnäbbade bel canto-sångaren koltrasten. Dessutom är den på väg i bokform.

  Share
 • Adam Zagajewski död

  Det blev inget nobelpris till Adam Zagajewski. Han dog i förrgår, på världspoesidagen den 21 mars, 75 år gammal. Men […]

  Share
 • Nominerade till Slangbellan 2020

  Till debutantpriset Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2020, har juryn valt att nominera Seluah Alsaati, Mitch Fredriksson och Elin Hägg.

  Share

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree