Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: El camino de los vientos med Matthieu Saglio

CD: El camino de los vientos med Matthieu Saglio

Matthieu Saglio: El camino de los vientos (ACT Music/Naxos). Speltid: ´.

Matthieu Saglio (sång, cello), Nguyên Lê (gitarr), Nils Petter Molvær (trumpet) m.fl.

Betyg:

 

”Jazz, arabiskt, fransk chanson, pop, världsmusik, klassiskt … Tycker ni att det låter som en cocktail utan karaktär? Då tar ni fel.” Så skrev jag om Nesrine Belmokhs, David Gadeas och Matthieu Saglios album Ahlam. De kallade sig NES. Nu är den franske cellisten Saglio tillbaka med cd:n El camino de los vientos, denna gång under eget namn. Och jag får bekänna att när jag började lyssna på den hade jag glömt att han var en del av NES. Men min reaktion var likartad. Först tänkte jag att det här blir ett album med arabiskinfluerad musik, men sedan lät det mycket spanskt och så blev det afrikanskt och franskt … och plötsligt dök en version av Ravels Bolero upp. Och ändå hängde allt ihop.

Matthieu Saglio © Ana Guimaras. ACT Music.

När man läser om albumets tillkomst skulle man kunna tro att det rör sig om ett corona-koncept, men så är inte fallet. Inspelningarna gjordes förra året. Men processen byggde på distans. Saglio, som står för de flesta kompositionerna, spelade in cello-stämman, men till varje låt hade han en musikervän i åtanke och skickade materialet till denna för att vidareutveckla det på sitt instrument: Nguyên Lê på sin gitarr, Nils Petter Molvær på sin trumpet, Vincent Peirani på sitt dragspel, Ricardo Esteve på sin flamencogitarr, Isabel Julve och Abdoulaye N’Diaye med sina röster och så vidare. Sedan har det hela mixats – och resultatet är så levande, samstämt och odistanserat som man kan begära: rikt varierat, spännande, stämningsfullt, ofta oerhört vackert.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree