Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Pianokonserter av Niklas Sivelöv

CD: Pianokonserter av Niklas Sivelöv

Niklas Sivelöv: Piano concertos: Concerto classico*; Concerto No. 2 for piano and strings*; Concerto No. 5, “Riddarkonserten”, for piano and brass band° (Naxos). Speltid:’.
Niklas Sivelöv (piano), Malmö Symphony Orchestra*, Livgardets Dragonmusikkår°, Victor Aviat (dirigent)*, David Björkman (dirigent)°

Betyg:

Det finns pianister som också är tonsättare, och det finns tonsättare som också är pianister. Niklas Sivelöv tänker man, i alla fall jag, nog på som pianist i första hand. Ska jag vara ärlig visste jag inte att han också skrev musik förrän jag fick denna cd i min hand. Men kollar man upp saken visar det sig att han har en rätt omfattande opus-lista, där pianot föga förvånande ofta, men inte alltid, tar plats. Till de större verken hör tre pianokonserter från 1998, 2001 och 2017 (men även två symfonier). Ettan är för full orkester, tvåan för stråkar och trean för brassband. Det är dessa tre konserter som Naxos nu spelat in – självklart med Sivelöv själv som solist. Det är huvudsakligen utåtriktad musik som drar åt lite olika håll utan att för den skull spreta. Man kan sägas den umgås fritt med franskt 20-tal, Sjostakovitj och Prokofjev, Schulhoff , Stravinsky och Antheil. Den kan vara klassicerande och jazzig, allmänmodernistisk och tolvtonig, stram och snitsig, allvarlig och burlesk. Men hela tiden med sikte på att vara i bästa mening underhållande och publiktillvänt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree