Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Intro: Version med Nods Off

CD: Intro: Version med Nods Off

Nods Off: Intro: Version. (Einnicken Records). Speltid: 42’49.

Stefan Wistrand (tenor- och sopransaxofon), Tommy Skotte (kontrabas), Erik Dahlbäck (trummor)

Betyg: 

Det här albumet går på knock-out. Nods Off är det lite kryptiska namnet på trion som spelar; kryptiskt därför att nod off betyder ungefär att slumra till – och det kan man sannerligen inte beskylla medlemmarna för att göra. Och det är ingen risk att lyssnaren gör det heller. Den som söker jazz för en mysig hemmakväll kommer naturligtvis att bli alldeles förfärad. Det här är modern jazz med högt tryck som sömlöst går från friform till skarp rytmik men som också vet att det krävs stämningsfulla oaser längs vägen. Stefan Wistrand svarar för att kompositionerna som tillåter dessa rikt varierade och spännande uttryck. Själv spelar han saxofon med glödande och expressiv intensitet, kvaliteter som även präglar Tommy Skottes tunga bas och Erik Dahlbäcks aggressivt drivande trumspel.

Stefan Wistrand. Foto: Tommy Jonzon.

Inspelningen är från en konsert 1999, och det är bara att vara tacksam över att man långt om länge plockat fram och förevigat den på cd. Musiken på albumet har sina rötter i Wistrands experimenterande ”Sturm und Drang-period” på 1970-talet, och det är bara att instämma i hans egen beskrivning av musiken som ”okammad och ute på äventyr”. Ingen borde sörja att kammen glömdes på badrumshyllan när trion gav sig iväg för att spela på Klubb Memento i Eskilstuna. Det måste ha varit en kväll att minnas.

Nods Off i den här konstellationen höll igång i två år men gav upp i brist på spelningar. Det är bara att beklaga men säger väl något om den dåvarande svenska jazz-scenen. Men jag vet inte om man klarat sig bättre idag. Albumet övertygar mig hur som helst om att man måste ha varit en av 90-talets mer spännande svenska jazzgrupper. Musiken känns fortfarande härligt fri och rå och åtskilligt mer modern och angelägen än mycket av det som produceras idag. Den är uppkäftig och räds inte de musikens caesarer som föredrar slätkammat folk som sover gott om natten.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

PS. För undvikande av alla missförstånd: Nej, det är inte så att jag här promotar min bror eller någon annan familjemedlem. Våra namn må vara nästan identiska – men vi är inte på något som helst sätt släkt med varandra. Dock ska erkännas att vi träffats en gång i tiden på 1970-talet i Örebro.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree