Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Pianomusik av Nikolaj Kapustin

CD: Pianomusik av Nikolaj Kapustin

Nikolai Kapustin: Eight Concert Études; Variations, Moon Rainbow; Sonatina; Piano Sonata No. 2 (Onyx/Naxos). Speltid: 68’41.

Yeol Eum Son (piano)

Betyg:

 

Helt nyligen kom en härlig cd med orkesterverk av Nikolaj Kapustin (1937–2020), bland annat en pianokonsert. Och det är som pianist och tonsättare för piano som Kapustin i första hand är känd. Här kommer ett album där Yeol Eum Son spelar fem av hans verk. Det mest ambitiösa av dem är den nästan 25 minuter långa andra pianosonaten. ”Pianosonat” låter klassiskt så det förslår; bara beteckningen ekar av Beethoven och Schubert. Men också av ryssar som Skrjabin, Medtner, Feinberg och, inte minst, Prokofjev. Och Kapustin är på sitt sätt en klassicist, men en klassicist som tagit sig ett rejält dopp i jazz-poolen. Inte för inte har han kallats Rysslands Gershwin. Men, som jag skrev i min tidigare recension, är han mannen som får Sergej Prokofjev att låta som Art Tatum, Bud Powell som Béla Bartók och McCoy Tyner som Leo Ornstein. Om man nu inte vill blanda in Oscar Peterson och Errol Garner –men det vill man nog.

Musiken är gärna virtuos och fingervig, utpräglat rytmisk och ofta rejält svängig. Men inget lämnas åt improvisation, allt är noterat – vilket gjorde att Kapustin själv inte ansåg sig vara någon äkta jazzmusiker. Men det kan ju göra detsamma. Han skapade sin egen stil, och den är det lätt att gilla.

Tre av verken på albumet har jag i en tidigare inspelning med Marc-André Hamelin (Hyperion). Hans tempi är överlag något snabbare vilket kan ge ett hisnande resultat i vissa satser som den sanslösa ”Shuitka” i Åtta konsertetyder. Men i samma svits ”Intermezzo” kan Sons aningen mer avslappnade attityd bättre lyfta fram karaktären på just det stycket. Och hennes något långsammare i tempo i Variationer ger nog ett lite bättre gung här. Och tro inte annat än att hon kan sätta fart så det förslår. Så spänn fast säkerhetsbältet och häng med!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree