Hem » Facklitteratur, Övrigt, Recension, Skönlitteratur » Dokumentär: Östra Fäladen Blues

Dokumentär: Östra Fäladen Blues

Östra Fäladen blues – en psyksjuk knivmans berättelse

Andreas Almengård

Recito förlag 312 sidor
Har utkommit

Tidningsrubriker är dagsländor, fabricerade av trycksvärta och papper. De flyger upp, slår mot våra ögon, kittlar vår nyfikenhet och upprör. Men de har alla det gemensamt, även de fetaste, att de fladdrar bort och glöms för nästa sensation.
Ett annat har de också gemensamt; bakom varje rubrik finns människoöden och en historia som sträcker sig mycket längre och går djupare än nyhetsförmedlingen når. Den får vi sällan ta del av. Andreas Almengård (pseudonym) berättar i sin självbiografiska bok ”Östra Fäladen blues” om bakgrunden till rubrikerna han vållade för några år sedan, då han knivskar och skadade svårt två kvinnor i personalen på hans gruppboende, två personer som han egentligen tyckte om. Idag, när han tillfrisknat och fått nödvändig distans ångrar han djupt det skedda.

På löpsedlarna döptes han till ”knivmannen” och det kallar han också sig själv. Det är berättelsen, säger han, om hur han gick från att vara en vanlig psykpatient till ”psyksjuk knivman”. Det är också berättelsen om hur en begåvad men sårbar individ långsamt bryts ner under stress och upplevda eller verkliga krav, tills han går in i en allvarlig psykos och tror sig vara förföljd av fiender som hotar honom till livet. Den dag han beväpnade sig var han övertygad om att han fått ett uppdrag, att försvara sig mot hotet. Han sov under en lång tid oregelbundet eller inte alls och verklighetsuppfattningen förvreds alltmer i takt med bristen på sömn. Efteråt intalade han sig att ingenting hänt, det hade bara varit en film.

På ett rakt och enkelt språk berättar Almengård historien från början, om sitt liv, om utanförskap och ensamhet, om mötet med kommunpsykiatrin, om den katastrofala händelsen som ledde till dom och om sin tid som patient inom rättspsykiatrin. Boken är således uppdelad i tre partier och avslutas med skissartade dagboksanteckningar från tiden på rättspsyk. Han ger såvitt jag kan bedöma en sann och saklig bild av vården. Jag kan känna igen mycket från mina egna år som yrkesverksam i psykiatrin. Almengårds penna tecknar såväl personal som patienter med inkännande och öppen blick för realiteter.

”Östra Fäladen blues” är en unik bok i sitt slag, som skildrar en traumatisk händelse inifrån, ur ”gärningsmannens” perspektiv, och den har mycket att tillföra alla som vill sätta sig in i hur en sådan här situation trappas upp och hur den hade kunnat undvikas. Jag rekommenderar därför boken å det varmaste till alla som arbetar inom psykiatrin, som bredvidläsningslitteratur för vårdutbildningar och till andra som i sitt arbete har med människor att göra, samt alla som överhuvudtaget är intresserade av mänskliga psykens sårbarhet och hur olika vi kan reagera på skenbart enkla förändringar i vardagen. Inte minst rekommenderas boken till dem som har hand om plånboken när utbildningar ska bekostas och tjänster tillsättas på psykiatrins golv – för det är där de dagliga mötena med patienter äger rum och det är viktigt att de som arbetar där har fått utbildning för de situationer de har att agera i – samt förstås att de blir respekterade och lyssnade på av sina överordnade i vårdkedjan.

Som sagt, det finns många jag skulle vilja sätta ”Östra Fäladen blues” i händerna på. Så många att jag nästan glömmer bort att säga att det också litterärt är en mycket läsvärd bok. Andreas Almengård är en mycket god berättare!

__________

Måna N. Berger frilansskribent

Share

2 Kommentarer för “Dokumentär: Östra Fäladen Blues”

 1. Gunnar Norrman

  Det är mycket bra och viktigt, att böcker som ”Östra Fäladen Blues” skrivs och uppmärksammas. Människor, som begår våldshandlingar, gör det oftast utifrån en situation, där de känner sig rädda, trängda, otrygga och hotade. Det sista desperata språket blir ett våldsutbrott, där alla ord har tagit slut.

  Det jag skrivit ovan är absolut inget försvar för våld, tro inte det. Men det är viktigt att förstå hur situationer uppkommer, som resulterar i våld. Om vården ska fungera, måste vårdpersonalens behov av trygghet, stöd, avlastning och utbildning, tas på största möjliga allvar. Först då, kan även de, som vi kallar patienter, brukare eller stödberoende, känna sig trygga, lugna och respekterade.

 2. […]  I väntan på nästa blogginlägg författat av mig, så vill jag publicera en recension av min bok ”Östra Fäladen blues – en psyksjuk knivmans berättelse”. Recensionen är skriven av frilansskribenten Måna N. Berger och ursprungligen publicerad på sajten kulturdelen.com. […]

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree