Hem » Recension, Skivor » CD: Tüürs Strata

CD: Tüürs Strata

Erkki-Sven Tüür: Strata (ECM/Naxos)

Jörg Widmann (klarinett), Carolin Widmann (violin), Nordic Symphony Orchestra, Anu Tali (dirigent)

Om man tror att estnisk musik är synonym med Arvo Pärt bedrar man sig. Erkki-Sven Tüür tillhör en yngre generation med rötter i rocken  och hans 6:e symfoni är högljudd och häftig musik med mullrande slagverk och attackerande bleckblåsare. Med tillnamnet ”Strata” anger han att den är uppbyggd av olika lager, ungefär som jordlager som skaver mot varandra och får världen att skaka. Det är som väldiga naturkrafter i tung rörelse – och man erinrar sig att han kallade sin 4:e symfoni för ”Magma”. Lite enahanda blir det väl efter ett tag och man tänker att nu måste det hända något annat – och se, då händer det också: Tüür skruvar ner ljudet och intensiteten och introducerar lågmälda stråkar, harpa och spröda klockor. Efter några försök att åter morska till sig dör symfonin ut i stillhet. Det är som om vi lämnar jorden och sakta försvinner bort i rymden. Men kanske får jag den associationen bara därför att slutet påminner mig om ”Neptunus” i Gustav Holsts Planeterna.

Skivans andra verk, Noesis, är en konsert för klarinett och violin. De två instrumenten kommer så att säga in från var sitt håll men kämpar sig efter hand allt närmare varandra, ibland rätt burdust påhejade av den slagverkstunga orkestern. Som helhet hade skivan vunnit på om symfonin fått en annan partner än konserten; åtminstone borde den ha placerats sist. Att lyssna på två så tunga och kompakta verk direkt efter varandra är knappast att rekommendera, och symfonin bör helst följas av tystnad.

Strata är en intressant cd, men den som inte har något av Tüür sedan tidigare skulle jag i första hand rekommendera att satsa på Flux (ECM) där han i 3:e symfonin och cellokonserten visar sig från sin bästa sida.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree