Hem » Okategoriserade » Intervju: Yersinia

Intervju: Yersinia

Sveriges snabbast växande band, Yersinia, har ännu en gång landat i Örebro. De har precis släppt sin debutplatta som heter ”Efter oss syndafloden”, och spelar det sista datumet på sin Sverigeturné här i staden. De har spelat tillsammans i över två och ett halvt år, och har fortsatt lika starkt. Att ett band sjunger på svenska idag är inte speciellt vanligt, därav mystiken som bandet tillför. Jag pratade med alla fyra medlemmar i orkestern, för att få djupare kunskap om deras förflutna, deras framtid och allt det i mellan.


Det började på Uppsala universitet, då Pär Svensson (trummor) och Mattis Erngren (arg sång/skrik) träffades. Mattis hade en Path of No Return-tröja på sig och Pär blev intresserad, vilket resluterade i att de började prata. Mattis träffade Sebastian (gitarr) på en fest, då han hade en Thursday-tröja på sig. Mattis kände Hannes Almen (bas) sedan innan, och då var de fyra stycken i bandet.
Pär: Det har handlat mycket om t-shirts för oss här i bandet, haha!

Titeln på albumet kommer ifrån den franska kungen Ludvig XVs älskarinna Madame de Pompadour, som kom på uttrycket”après nous le déluge”. Det översätts till de exakta orden som Yersinias debutplatta bär.
Mattis: Hon menade att allt vi gör får konsekvenser. Utifrån dagens perspektiv, och det klimat vi har skapat, kan vi få en faktisk syndaflod. Vi är olika människor som lever olika levnadssätt, t.ex. jag dricker inte alkohol och Pär är vegan. Vi lever inte efter syndafloden. Tanken vi hade bakom plattan när vi spelade delvis på engelska, var ett tema om undergång. Den tanken skickade vi till Jonas Valtýsson, som gjorde omslaget till skivan. Han kom på idéen att ha en fyr som logga, för att signalera hopp. Det var en logga som vi själva hade tänkt på, utan ha sagt det till honom. En novell som jag själv har skrivit om albumets koncept, skall även komma.

Ni verkar ha en speciell relation med Uppsalaförorten Hågadalen, kan ni förklara varför ni valde att skriva en låt om den?
Pär: Det är ett naturreservat och lite som en fristad. Allt spelar lite mindre roll där. Mattis satte helt enkelt ord på det jag tänkte om Hågadalen. Alla i bandet har även bott vid Hågadalen, eller i närheten. Krigsidyll ifrån första EP:n handlar också ganska mycket om Hågadalen.

 Yersinia är nu signerade till skivbolaget Black Star Foundation, där band som Meleeh och Suis la Lune befinner sig på. De hörde av sig tidigt i bandets karriär, redan vid första EP-släppet. Black Star och bandet hade viss kontakt, men det blev vissa missförstånd. Efter ett tag ringde de upp skivbolaget och löste allt. Bandet själva fixar spelningar, men Black Star trycker upp exemplar av skivan, och ser till att skivan säljs på olika hemsidor.
 

 

Vart får ni eran inspiration ifrån?
Pär: Satan! Nej, men man önskar att man kunde svara konst eller något. Musikaliskt så tar man lite ifrån ett speciellt stycke ifrån i en låt och gör om. Man inspireras av andra musiker och andra stilar.
Mattis: Jag läser väldigt mycket böcker och får min inspiration därifrån.

Bandet har aldrig haft några direkta motgångar, inga bandmedlemmar som har hoppat av. Däremot har de varit med om två inställda Europaturnéer hittills. Turnerande i Sverige har dock gått bättre, då de rest runt i Sverige under en månad och underhållit flertal städers fans under en kväll.
Mattis: Det har varit grymt kul. Det har varit bra spelningar, bra arrangemang och mycket folk.

Hur känns det att plattan är släppt?
Hannes: Lite av en milstolpe.
Pär: Det är vårat blod och svett i eget format. Det gick snabbt och bra att spela in i studion, så det känns väldigt bra.

Nästa steg för bandet är att promota skivan så gott det går. En spelning i Stockholm som står för anti-rasism är nästa avfart, och en (förhoppningsvis lyckad) Europaturné i vår är framtidsplanerna. Deras kompanjoner på turnén är ett band som tidigare hette Black & Gold, men som idag bär namnet Archetype. Efter det är det upp till ödet vad som händer. Vi får hoppas på det allra bästa.


Vi kör på med lite fun facts också:

 • 5 juli 2010 gick de in i studion för att spela in plattan. 14 juli 2010 var de färdiga.
 • I Natt och Dimma Records var det skivbolag som de påstods ligga på när första EP:n kom ut. Detta är dock bara ett påhittat namn, av bandet själva.
 • Karl Orsa Polska var en låt som aldrig fick se ordentligt dagsljus. Den spelades i deras första gig i Söderhamn, men sedan dess har den varit okänd. Den skulle ha varit med på plattan från början, men de hann inte spela in den.
 • 14 låtar var från början skriva till plattan, men tre stycken sållades bort. De har gjort pre-productions till ett par låtar, och sammanlagt har de ungefär fyra låtar skrivna till nästa skiva.
 • Pär grindade med endast en fot på skivan.
Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

 • Koltrasten är här – i naturen och som bok av Clas Thor

  Våren är här, och med våren börjar en av våra mest älskade fåglar att ta sig ton: den svartfjädrade och gulnäbbade bel canto-sångaren koltrasten. Dessutom är den på väg i bokform.

  Share
 • Adam Zagajewski död

  Det blev inget nobelpris till Adam Zagajewski. Han dog i förrgår, på världspoesidagen den 21 mars, 75 år gammal. Men […]

  Share
 • Nominerade till Slangbellan 2020

  Till debutantpriset Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2020, har juryn valt att nominera Seluah Alsaati, Mitch Fredriksson och Elin Hägg.

  Share

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree