Hem » Recension, Skivor » CD: Gruber goes ”Busking”

CD: Gruber goes ”Busking”

H K Gruber: Busking for Trumpet, Accordion, Banjo and String Orchestra; Nebelsteinmusik for Violin and Strings; Violin Concerto No. 1 (BIS/Naxos). Speltid: 78’19.
Håkan Hardenberger (trumpet), Mats Bergström (banjo), Claudia Buder (dragspel), Katarina Andreasson (violin), Swedish Chamber Orchestra, H K Gruber (dirigent)

Den wienske multimusikern H K Gruber är en välkänd och uppskattad gäst i Örebro, där han återkommande dirigerar Svenska Kammarorkestern i egen och andras musik. Den här cd:n presenterar tre verk av honom från olika tider i hans karriär. Det är musik som är lätt att ta till sig, vacker och melodiös – men ibland kanske något för utsträckt i tiden. Att Gruber också är en man med humor visar Busking (2007), vilket lite fritt kan översättas ”gatumusikanteri”. Titeln förklarar den något överraskande solisttrion som består av trumpet, banjo och dragspel. Första satsen börjar anslående med spel på trumpetens munstycke och med en nästan struttig melodi. Det är som om musikerna vill dra jäktade fotgängare till sig och be om en slant. Efter en mycket vacker andra sats med tjusiga trumpetslingor följer en kort och rivigare final. Verket är skrivet direkt för vår trumpetare i världen, Håkan Hardenberger, och bättre än så här vet jag inte om det kan spelas. Hardenberger är en virtuos som kan få trumpeten att skimra och sväva men också att morra som en trombon. I Nebelsteinmusik (1988) träder kammarorkesterns konsertmästare Katarina Andreasson fram som solist, och där förblir hon även i violinkonserten (1978, rev. 1992). I dessa verk är det i hög grad romantikern Gruber som ger sig till känna, låt vara med drag av Alban Berg (som f.ö. kunde vara nog så romantisk) och försiktigt antydd jazz. Här är det bara att njuta av Andreassons skönklingande spel som manar fram en stilla och nattlig atmosfär samtidigt som hon med små fina dragningar ger musiken liv och karaktär. Gruber dirigerar naturligtvis själv, och det är riktigt roligt att höra Svenska Kammarorkestern glänsa i en repertoar av det här slaget.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree