Hem » Reportage » Konststipendiater i Örebro

Konststipendiater i Örebro

Örebro Konstskola förfogar över tre olika stipendier. Ett, Stipendiet för Närkes unga konst (kallat Nilssonstipendiet) är skolans eget. Det andra kallat Segelstipendiet utgörs av pengar som samlats ihop av medlemmarna i Örebro Läns Konstnärsförening i samband med deras gemensamma årliga utställning. Det tredje stipendiet är Zikastipendiet instiftat av familjen Zika till minne av Alexander Zika som var elev på skolan.

Zikastipendiet delades ut tidigare i maj till Alexander Creutz.

Nilssonstipendiets mottagare har utsetts av representanter för Örebro Konstskolas Vänners styrelse. Det delas i år mellan två personer. Dessa får 3500 kr var. Segelstipendiets mottagare har utsetts av skolans huvudlärare. Det utgörs av 4000 kr. Så här löd motiveringarna vid utdelningen som rektor Peter Ekström höll i den 20 maj.

”Emelye Leffler får sin del av Nilssonstipendiet för att hon med gott humör envist kämpat med sin konst. I balans mellan lek och allvar utvecklar hon hela tiden sina uttrycksmedel.”

”Jon Arvesten får sin del av Nilssonstipendiet för sin okuvliga och smittande energi, sin upptäckarglädje och sin optimism. Där Jon går fram tycks allting kunna vara konst.”

”Segelstipendiet ges till en elev som kämpat mycket hårt och ofta i kamp med livets omständigheter. Trots detta ger han uttryck för stor fantasi och lust i sin konst som tycks flöda fram ur en källa som inte kommer att sina. Stipendiet går till Christian Lövbrand.”

Skolan har också ett arbetsstipendium som innebär att kunna vara kvar på skolan under ett tredje år. Detta stipendium delades i år mellan Sanna Ström-Fredriksson och Emil Öhlund som båda har utvecklats mycket och fyllt skolan med sin energi.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Red Sparrow

  Det är inte första gången Francis Lawrence har gjort film med Jennifer Lawrence. Hela tre gånger har hon till och med spelat samma karaktär, men vad hette denna figur?

  Share
 • Tävling: Ready Player One

  När Steven Spielberg gjorde sig ett namn så gjorde han det genom att skrämma slag på hela världens bio-publik, men vad hette filmen!

  Share
 • Tävling: Grease 40th Anneversary Edition

  John Travolta spelar huvudrollen i Grease, hans kärleksintresse i filmen spelas av Olivia Newton-John. Denna dam gjorde sin filmdebut i Grease, men hon var redan innan filmen ett känt ansikte med en lyckad karriär. Men vad var det Olivia Newton-John var känd för?

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree