Hem » Reportage » Konststipendiater i Örebro

Konststipendiater i Örebro

Örebro Konstskola förfogar över tre olika stipendier. Ett, Stipendiet för Närkes unga konst (kallat Nilssonstipendiet) är skolans eget. Det andra kallat Segelstipendiet utgörs av pengar som samlats ihop av medlemmarna i Örebro Läns Konstnärsförening i samband med deras gemensamma årliga utställning. Det tredje stipendiet är Zikastipendiet instiftat av familjen Zika till minne av Alexander Zika som var elev på skolan.

Zikastipendiet delades ut tidigare i maj till Alexander Creutz.

Nilssonstipendiets mottagare har utsetts av representanter för Örebro Konstskolas Vänners styrelse. Det delas i år mellan två personer. Dessa får 3500 kr var. Segelstipendiets mottagare har utsetts av skolans huvudlärare. Det utgörs av 4000 kr. Så här löd motiveringarna vid utdelningen som rektor Peter Ekström höll i den 20 maj.

”Emelye Leffler får sin del av Nilssonstipendiet för att hon med gott humör envist kämpat med sin konst. I balans mellan lek och allvar utvecklar hon hela tiden sina uttrycksmedel.”

”Jon Arvesten får sin del av Nilssonstipendiet för sin okuvliga och smittande energi, sin upptäckarglädje och sin optimism. Där Jon går fram tycks allting kunna vara konst.”

”Segelstipendiet ges till en elev som kämpat mycket hårt och ofta i kamp med livets omständigheter. Trots detta ger han uttryck för stor fantasi och lust i sin konst som tycks flöda fram ur en källa som inte kommer att sina. Stipendiet går till Christian Lövbrand.”

Skolan har också ett arbetsstipendium som innebär att kunna vara kvar på skolan under ett tredje år. Detta stipendium delades i år mellan Sanna Ström-Fredriksson och Emil Öhlund som båda har utvecklats mycket och fyllt skolan med sin energi.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree