Hem » Recension, Skivor » CD: Striggio för 40 stämmor

CD: Striggio för 40 stämmor

Alessandro Striggio: Mass in 40 parts (Decca/Universal).  Speltid: 68’53.
I Fagliolini, Robert Hollingworth (dirigent).

Till renässanspolyfonins häftigaste skapelser hör Thomas Tallis Spem in alium, ett verk för 40 stämmor skrivet omkring 1570. Men han var inte ensam om att excellera i denna verksamhet. Alessandro Striggio (ca. 1536–1592) hade några år tidigare skrivit en lika flerstämmig mässa, Ecco si beato giorno.

’Striggio var verksam vid hovet i Florens, hos Cosimo I, och delade sin tid mellan diplomati och musik. Det vimlar inte av skivor med hans musik, men på en ny cd står han i centrum. Kanske är det symtomatiskt att inte mindre än nio av verken aldrig tidigare har varit inspelade, däribland den spektakulära 40-stämmiga mässan. I texthäftet argumenterar dirigenten Robert Hollingworth för att musiken bör framföras med instrumentalt ackompanjemang och inte som rena körverk. Speciellt anslående är de tidstrogna trombonerna och trumpeterna, men även lutan med sina plockande toner ger framförandet en speciell karaktär.

Skivan rymmer även Spem in alium, dels i dess enstämmiga ursprung, dels i Tallis exceptionella version. Även här, och måhända mer kontroversiellt, låter man kören ledsagas av instrument. Jag vet inte om jag inbillar mig, men mitt intryck är i alla fall att det fungerar bättre med Striggio än Tallis. Hollingworth och hans I Fagliolini kan i alla fall inte riktigt mäta sig med instrumentlösa Tallis Scholars (Gimell) som klingar både renare och uttrycksfullare i detta verk där instrumenten mer distraherar än tillför något. Det hindrar nu inte att det är roligt att höra även denna alternativa version. Men det är naturligtvis för Alessandro Striggios skull som man skall låna denna cd sitt öra. Han är definitivt värd en mässa.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree