Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Himmel över London

Roman: Himmel över London

Himmel över London

Håkan Nesser

Bonniers. 525 sidor. Utkommer 13 augusti 2011

Håkan Nessers nya roman, som till största delen utspelar sig i London där han numera bor, har en sammansatt handling bestående av olika skikt, både vad gäller tidsperspektiv och innehåll. Den bjuder läsaren på en svindlande resa, där både mystik och realism ingår och där kärleken till en kvinna utgör den fasta punkt varifrån allt utgår.

Var historien börjar och i vilka delar den sammanstrålar, tänker jag vara osagt för att inte avslöja för mycket. Men den nutida berättelsen domineras av Leonard Vermin, den döende mångmiljonären som bjudit sina närmaste att fira hans födelsedag i London, där han ämnar avslöja sitt testamente för arvtagarna innan han gör sorti. Med i spelet finns hans nuvarande fru och hennes barn, men också en joker vars identitet de andra inte känner till.

I historierna som utspelar sig bakåt i tiden finns kvinnan, Carla, som kommit att påverka hela Leonards liv, kamratskap i den sjudande tiden runt 1968, men också en uppväxt ännu längre tillbaka i tiden där en stins med benägenhet att tänja på sanningen figurerar och en son som ser upp till sin far. Geografin spelar en stor roll – genom London har läsaren en karta som sällskap – och Fjugesta nämns som en liten håla som ingen vill flytta till. Värt att nämna är också att det egentligen inte är Nesser som skriver romanen i fråga, utan en av figurerna i handlingen. Nesser dyker upp som hastigast i berättelsen och känns igen av den som håller i pennan.

Dessa historier, i både nutid och dåtid, löper parallellt och tillför berättelsen flera dimensioner. Det gäller att hänga med i läsningen. Det är skickligt skrivet.  Språket är rikt på varierande ord och uttryck, en lisa för själen att läsa, och filosoferandet över tillvaron är på samma gång skenbart enkelt och på randen till större djup.

Om jag skalar bort flera ingredienser i boken: litteraturens betydelse för människan, en seriemördare som gäckar polisen, spionhistorien, föräldrar och barn, ensamheten i livet och tiden som obönhörligt flyter förbi, så kvarstår den viktigaste delen, den som går som en underström genom hela berättelsen. Den delen handlar om kärlek. Att ta vara på kärleken och att vara beredd att betala priset för den.

Kanske är det här en bok som bör läsas om igen. I Nessers författarskap är de just de böckerna jag fastnat vid; de som burit med sig så mycket mer än vad som först varit synligt. Himmel över London tillhör en av dem.

__________

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

foto: Caroline Andersson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree