Hem » Film, Recension » Bio: Cowboys & Aliens

Bio: Cowboys & Aliens

Cowboys & Aliens

Sci-Fi/Western, USA, 2011

Regi:  Jon Favreau

Medverkande: Daniel Craig, Harrison Ford, Sam Rockwell m.fl.

Längd: 118 minuter

Biopremiär: 2011-08-26

— — —

Daniel Craig spelar Jake Lonergan, en man som vaknar upp mitt ute på Arizonas prärie utan något minne. Han finner att han har ett märkligt sår på sin kropp, och ett konstig metallarmband på sin ena arm.  Efter att ha tillskansat sig nya kläder från några förbipasserade tar han sig till staden Absolution. I denna stad verkar alla leva i skräck för Woodrow Dollarhyde, spelad av Harrison Ford.  Stadens guldgrävardagar är förbi, och nu är det Dollarhydes boskap som drar in pengarna i trakten. Att trotsa honom vore att riskera både sin egen och stadens ekonomi. Det visar sig dock snart att det finns värre saker att vara rädd för än Dollarhyde, när mystiska ljus syns på himlen och märkliga farkoster rövar bort invånare. Det enda som verkar rå på dessa besökare är det mystiska armbandet på Lonergans arm, som har förmågan att förvandlas till ett vapen. Tillsammans med Dollarhyde och ett gäng av stadens invånare ger sig Lonergan av för att finna sanningen bakom bortrövningarna, och kanske framförallt för att finna sitt eget förflutna.

Att gifta två så pass skiljda koncept som cowboys i slutet av 1800-talet och rymdvarelser med futuristisk teknologi låter kanske omöjligt på pappret. Jon Favreau har dock hittat ett sätt som fungerar bra, och det har kanske mest med att göra att filmen oftast inte utger sig för att vara en science fiction film. Man har istället under större delen av filmen valt att porträttera berättelsen som en klassisk westernfilm, som helt enkelt råkar ha rymdvarelser i sig. Detta koncept brister lite under filmens klimax då rymdvarelserna får betydligt mer utrymme, vilket leder till att filmen kan upplevas som lite obalanserad.

Designen av utomjordingarna och deras vapen och maskiner känns ibland lite oinspirerad, och vissa aspekter lämnar stora frågetecken efter sig. Det är istället när filmens westernmiljöer visas upp som filmen verkligen skiner. Arizonaterritoriet bjuder på ett blekt och ogästvänligt landskap, fyllt med vassa stenar och höga raviner. Den lilla växtlighet som finns gör därför att det ibland känns som en explosion av färger i bakgrunden, som verkligen ramar in scener och ger dem det där lilla extra.  Staden Absolution är färglös eller askgrå, nästan på snudden till spökstad, befolkad av trötta individer som börjat tappa hoppet. Favreau lyckas även inkludera ännu en klassisk westernmiljö, nämligen en stor ångbåt. Det märks att mycket tid har lagts ned på att skapa miljöer och rekvisita som känns autentiska och tidsenliga. Cowboys & Aliens är helt enkelt en visuellt mycket tilltalande film.

Det är inte svårt att se att det är just westernaspekten som tilltalat regissören Paul Favreau mest, då filmen skulle kunna ha fungerat minst lika väl utan titelns utomjordingar. Från berättelsen om guldstjälande främlingar, som i detta fall råkar vara från en annan värld, till den tyste och starke främlingen som plötsligt finner sig i en ledarposition, så är Cowboys & Aliens fylld med westernklichéer. När utomjordingarna dessutom använder redskap som liknar lassos för att fånga upp sina offer, är det svårt att inte le igenkännande. Dessa klichéer är dock inget dåligt, utan hjälper snarare filmen att få ett ordentligt fotfäste i en genre, medan den flirtar med en annan. 

 Cowboys & Alins är dock inte utan sina brister. Trots att man lagt ned så mycket tid på att bygga upp denna värld och fått den att kännas realistisk, så verkar man tyvärr ha glömt bort att göra detsamma med filmens karaktärer. Trots att filmens rollista är full med stjärnor som Daniel Craig, Harisson Ford, Olivia Wilde och Sam Rockwell, så har man inte lyckats ge karaktärerna något direkt djup. Skådespelarinsatserna är precis vad man väntar sig från stora namn som dessa, men Favreau utnyttjar dem tyvärr aldrig till deras fulla potential.  Det största problemet är brist på dialog och karaktärsutveckling i filmen. Många karaktärer får inte någon riktig bakgrund förrän långt in i filmen, och många aspekter av karaktärernas förflutna och motiv utforskas inte så grundligt som man skulle kunna önska. Detta är speciellt sant när det gäller Olivia Wildes karaktär Ella, som precis som Lonergan mött utomjordingarna tidigare. Dessa problem leder tyvärr till att karaktärerna ibland känns väldigt tvådimensionella. Detta hjälper inte heller filmens actionsekvenser, som ibland kan kännas lite utdragna. Det är svårt att som publik engagera sig i karaktärers livsöden när man inte riktigt vet vilka de är.

Även om Cowboys & Aliens är lite av en besvikelse då den trots sitt pråliga och påkostade yttre saknar djup, så är det ändå en välskriven och framförallt kompetent berättad historia. Detta är kanske inte en titel som kommer gå till historien som en av de stora sci-fi filmerna genom tiderna, men det är fartfylld och visuellt intressant twist på den klassiska westernfilmen. Fans av båda dessa genrers kommer definitivt finna något att tycka om i Cowboys & Aliens.

— — —

Johan Axell är filmvetare och frilansande skribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree