Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Small Town Murder Songs

DVD: Small Town Murder Songs

Small Town Murder Songs

Thriller, Kanada, 2010

Distributör: Scanbox

Regi: Ed Glass-Donnelly

Skådespelare: Peter Stormare, Jill Hennessy m.fl.

Längd: 75 minuter

Finns på dvd från 2011-10-05

— — —

Precis som titeln antyder så rör sig denna film runt ett mord i en småstad. Staden ifråga heter Grayfork och ligger i Kanada och människorna som bor där tillhör den kristna gruppen mennoniter. Detta är en folkgrupp som lever nästan helt avskilt och bland annat fött den betydligt kändare utbrytargruppen amish. De lever, som de ser det, rättroget efter grundregeln – man ska vända andra kinden till och låta Herren utkämpa ens strider. Grovt våld hör med andra ord inte till stadens vardag, men när en ung kvinna hittas mördad så fårstår de att det förmodligen finns en ulv ibland dem.

I centrum av historien står poliskonstapel Walter, spelad av Peter Stormare. Walter är arketypen av en småstadspolis – han är reslig och har en välansad mustasch och bär naturligtvis också pilotglasögon. Han är dock en människa som lever med en konflik inom sig. Walter lever med ett lock över sina känslor. Tidigare har de råkat koka över och resultatet har varit förödande. När nu Walter ger sig in i mordutredning är han fastbesluten att hålla sin ilska under kontroll. Bevisen börjar dock peka i riktningar som gör detta mycket svårt för honom inte tappa tyglarna. När dessutom federala poliser dyker upp och tar över utredningen befinner sig plötsligt Walter själv under luppen. 

Toronto-bördiga Ed Glass-Donnelly har både skrivit och regisserat Small Town Murder Songs, och detta är 34-åringens andra långfilm. Filmen styrka ligger i Glass-Donnellys känsla för miljö och hur han stilistiskt förstärker denna uppgivna känsla. Han tar oss med till en karg och vindpinad plats och för fram bibelcitat för att vi som åskådare ska förstå de människor som lever där. Kontrasten mellan det ohyggliga våldsbrottet och den ensliga men vackra naturen fungerar nästan överdrivet bra som fond för den känsla av villrådighet och frustration som Walter vankar runt i. Samma sak gäller filmens vemodiga gospelfolkmusik av Bruce Peninsula som i kombination med det vackra fotot ibland nästan blir överväldigande. Detta skulle vara perfekta verktyg för att föra fram en intressant berättelse, om nu Glass-Donnelly skulle ha haft en sådan. För här ligger också lite av filmens problem. Det känns som om Glass-Donnelly lagt massor av krut på att få till rätt kärva sektlika lantstämning, men gjort det på bekostnad av själva historien.

Berättelsen om den prövade polisen Walter räcker alltså tyvärr inte hela vägen fram. Filmens underliggande diskussion om vad som händer när den kristna fromheten raseras känns jätteintressant, men får aldrig den fördjupning man hoppas på. Glass-Donnelly borde tagit djupare spadtag i den sektlika staden Grayfork istället för att bara svepa igenom den som betraktare. Detta skulle helt klart ha kunnat bäras upp av filmens skådespelare som med stor omsorg porträtterar den lilla stadens människor. Peter Stormare har nog exempelvis aldrig varit bättre och visar att han förmodligen är den bästa svenska skådespelaren på andra sidan atlanten.

Betyget för vemodiga Small Town Murder Songs är godkänt men jag kan inte låta bli att undra varför Glass-Donnelly nöjer sig med endast en liten ballad när han lika gärna kunde ha komponerat en praktfylld fullängdare. Hans riktiga mästerverk finns förmodligen i framtiden och när han nu stilistiskt har lekt av sig så har vi nog kommit ett steg närmare. Small Town Murder Songs är på sina ställen helt stämningsmässigt makalös men med sina blott 75 minuter så känns den också ganska ofärdig. Men för all del. Gillar du bröderna Coens Fargo (1996)eller Debra Graniks fantastiska Winters Bone (2010)så borde du se Small Town Murder Songs, om inte annat som ögon- och örongodis.

— — —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree