Hem » Recension, Skivor » CD: Toshio Hosokawas Landscapes

CD: Toshio Hosokawas Landscapes

Toshio Hosokawa: Landscapes (Landscape V, Ceremonial Dance, Sakura für Otto Tomek, Cloud and Light)  (ECM/Naxos). Speltid: 55’54.
Mayumi Miyata (shô), Münchener  Kammerorchester, Alexander Liebreich (dirigent)

Toshio Hosokawa är född 1955 i Hiroshima. Det här är den första skivan jag hör med hans musik. Tre av de fyra verken har den japanska munorgeln shô i centrum, som soloinstrument (Sakura für Otto Tomek) eller tillsammans med stråkar (Landscape V) eller full orkester (Cloud and Light). Det fjärde verket är för stråkorkester (Ceremonial Dance). Klangen från shô kan ligga nära fiolens höga toner men är vassare, spetsigare – vilket Hosokawa naturligtvis utnyttjar. Det här är inga konserter utan solistens roll är snarare att bidra till helheten med sin speciella klangfärg.

Verken spänner över åren 1993–2008, men man skall inte förvänta sig några större stilförändringar. Min första fascination förbyttes också i en svårighet att hålla intresset vid liv. Var inte detta lite väl statiskt? Men vid förnyad lyssning väcktes fascinationen på nytt. Det här är musik som fordrar full uppmärksamhet. Den bildar ett slags ljudlandskap bestående av olika klanglager i förvandling, där intensiteten omväxlande stiger och faller. Det är musik som närmar sig tystnaden för att sedan växa och snabbt skära genom rummet – för att så åter tunnas ur och falla till ro. Det är sparsmakat, men om man låter sig dras in i skeendet visar det sig rymma en lågmäld dramatik. En verktitel som Cloud and Light är talande.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree