Hem » Recension, Skivor » CD: Christmas Carols från St John’s College

CD: Christmas Carols från St John’s College

Choir of St John’s College, Cambridge: On Christmas Night (Chandos/Naxos). Speltid: 74´22.

Choir of St John’s College, Cambridge, John Challenger (orgel), Andrew Nethsingha (dirigent)

Ingen jul utan Christmas carols. För de klassiska inspelningarna svarar King’s College Choir, Cambridge under Sir David Willcocks (och senare Sir Philip Ledger och Stephen Cleobury). Men det finns fler colleges med sjungande gossar i Cambridge. Ett av dem heter St John’s, och därmed heter kören Choir of St John’s College, Cambridge. Den leds av Andrew Nethsingha – som nu har ansett tiden mogen för en julskiva: On Christmas Night. Här finns en rad av de kända numren som ”Stilla natt”, ”O, Come All Ye Faithful”, ”In the Bleak Mid-Winter” och ”Ding! Dong! Merrily on High”. Men även annat. Kören sjunger a cappella eller med orgel. Inga andra instrument förekommer.

Hur står man sig då mot kollegerna i King’s College? Jodå. Inte behöver man skämmas i St John’s inte. Men klangen är lite annorlunda. King’s College Choir lever högt på den ljusa, klockrena klangen från gossopranerna som svävar som änglar i kyrkorummet. I St John’s odlar man ett lite mognare och strävare (nåja, det låter ju inte som sandpapper precis) ideal. Personligen tycker jag att kören i King’s förmedlar mer av julstämning, men det kan för all del vara en vanesak.

När det gäller King’s College Choir finns en rad olika skivutgåvor att välja bland. Men vill man ha mycket för pengarna kan Classic Christmas Carols (dubbel-cd till lågpris på EMI) rekommenderas. Speltiden är väl tilltagen, över 2½ timme, och man får i stort sett varenda carol som är värd att ha. Inspelningarna är från 1968–1998 och ljudet är förträffligt. Till skillnad från kören från St John’s nöjer man sig inte heller med orgel utan blandar ibland in blås när det skall bli extra ståtligt – like it or not.

Men St John’s har som sagt sin egen klang, och skivan rymmer även en del lite ovanligare inslag – men inga aparta som bryter stämningen. On Christmas Night är en mycket fin julskiva som säkert kan glädja många.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree