Hem » Fokus, Recension, Skivor » Vincent och webcam stories.

Vincent och webcam stories.

Jag får ryktesvägen höra talas om en ung musiker, Vincent Jedselius, och ger mig in i Youtubes musikaliska avdelning och hittar flera webcamfilmer där han framför låtar han skrivit både text och musik till.  Jag får fatt i musikern och låtskrivaren på Ingesunds folkhögskola i Värmland och frågar honom vem han är och var han kommer ifrån.

Han säger själv att han är en skäggig bergslagsson som just släppt sitt första album. Även det med text och musik av honom själv. Albumet har det passande namnet ”Webcam stories” och finns som CD med texthäfte och har redan släppts på Spotify och iTunes.

Där finns låtar som ”I Name My Songs After Girls Who I Slept With”, ”Let´s Call Her Whiskey” och den vackra balladen ”Law of The Mountain”.

Just nu pluggar han på Ingesunds folkhögskola i Arvika. Närmare bestämt på deras Singer songwriter linje, men flyttar under våren till Sundsvall där han har sin studio, sitt förlag och sitt produktionsbolag. När jag frågar hur det kom sig att plattan blev till, svarar han att han hade lite tid över i fjol och på den vägen är det.

Vincent säger också att han är född i Sundsvall, men att han har sina rötter i Fagersta där han bott större delen av livet. Fagersta förknippar man gärna med Hives, som han tycker är extremt bra, men han har inte direkt inspirerats av deras musik. Deras framgångssaga däremot, har inspirerat.

Snarare är det hiphopen som utgör hans musikaliska grund. Sedan 2000 har han rappat och skrivit hiphoptexter och hela tiden haft en stor lust att formulera sig.

För fyra år sedan fick han för sig att han skulle börja spela gitarr och det han gör i dag, är något helt annat än hiphop. Något han inte kunde drömma om att han skulle göra. Något svårdefinierat. Roots, ja kanske. Mixat med reggae, lite blues, en gnutta soul och en redig skvätt pop. Om Vincent får definiera. En recensent har kallat stilen ”Luffarpop”. Och han uttrycker att de senaste åren inneburit en musikalisk helomvändning och att han nu hittat hem musikaliskt.

Själv har han aldrig skrivit musik med tanke på genrer eller ramar. Texten och musiken bara kommer till honom. Ur honom. Ibland på krogen, ibland från något han sett på tv. Vänners berättelse och liv inspirerar också. Ett speciellt sinnestillstånd kan resultera i en låt.

”Det är väldigt olika”, säger Vincent och fortsätter med att han aldrig skrivit låtar utifrån en färdig text eller ett färdigt arrangemang. Text och musik uppstår mera som någon form av synkronisering. De ska heller inte alltid relateras till det liv jag lever. Mer till sådant som jag funderar över och som engagerar.

Men visst har  man en relation till låtarna, fortsätter Vincent. Det kan jag väl inte riktigt sticka under stolen med.

Jag avslutar med att fråga hur framtiden ser ut och Vincent svarar att han vanligtvis är sämst på att planera och att framtidsplanerna brukar sträcka sig så långt som till dagen efter. I år däremot, säger han, så har jag några saker på schemat. Jag ska som sagt flytta upp till Sundsvall, där är tanken att hitta ett jobb, men främst för att börja spela in nästa skiva. Utöver det så hoppas jag på att få komma ut och spela så mycket som möjligt!

Sen är det vänner, familj, sommar och bärs som kommer ta upp mycket av min tid. I vanlig ordning .

Framtiden får bli som den blir. Min ambition ligger i att skriva musik, framföra den och high-five’a alla som tar sig tid att lyssna. Om jag kan göra det och få det att gå runt så är det Jackpot!

__________

Agneta Wistrand Rosendal är författare och ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree