Hem » Krönika » Politiskt rävspel, humor med hjärta och motorcykelbusar

Politiskt rävspel, humor med hjärta och motorcykelbusar

Min Kulturdelen-kollega Agneta Hagerud uttryckte för ett tag sedan att ett besök på Örebros Bio Roxy är lite som att komma hem. Jag håller absolut med henne men kan inte låta bli att understryka att film är underbart att avnjuta i den egna tv-soffan också. Så kort och gott – här kommer några tips på bra filmer och tv-serier som når handeln under mars 2012.

Maktens Män – cyniskt om politiskt rävspel
George Clooney
kanske är mest känd som framgångsrik skådespelare men banne mig om han inte dessutom är en riktigt duktig regissör. Detta visar han om inte annat i välgjorda Maktens Män, eller The Ides of March som filmen egentligen heter. Den alltid lika fantastiska Ryan Gosling spelar Stephen, en ung och flitig presstalesman mitt i jobbet med en valkampanj åt en lovande presidentkandidat (Clooney). Men under ytan finns det dock hemligheter som i fel händer kan bli katastrofala. Plötslig befinner sig Stephen i en soppa av lögner, svek och politiskt rävspel där endast den listigaste går en ljus framtid till mötes.

Gosling gör som vanligt ett utmärkt jobb i Clooneys ”Maktens Män”

Maktens Män en riktigt spännande och rejält cynisk polisk thriller. Clooney visar dessutom att ett tight manus och duktiga skådespelare är betydligt viktigare än stora explosioner och biljakter. Och vilka skådespelare sen. Förutom Gosling och Clooney så får vi även Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Woods och Marisa Tomei i absolut toppform. Maktens Män är ett måste för dig som gillar smarta dialogdrivna thrillers med verkligheten som förgrund. Missa den inte!

Maktens Män släpps på dvd och blu ray den 14 mars.


Our Idiot Brother – humor med hjärta

Betydligt roligare, men aldrig hysteriskt, blir det i Jesse Peretz dramakomedi Our Idiot Brother. Paul Judd spelar den inte alltför snabbtänkte Ned som precis avtjänat ett kortare fängelsestraff efter att ha sålt cannabis till en uniformerad (!) poliskonstapel. Eftersom hans tidigare flickvän inte är det minsta sugen på att låta Judd flytta in igen så står han nu som hemlös. Den gladlynte Ned tar dock detta med en klackspark. Han ser nämligen en potentiell räddning i sina tre ordentliga systrar, spelade av Elizabeth Banks, Zooey Deschanel och Emily Mortimer, som borde kunna erbjuda tillfälligt tak över huvudet. Katastrofen Ned far sedan som en tyfon genom de tre kvinnornas liv och lyckas faktiskt strula till det mesta för dem. Hans närvaro får dock oväntade konsekvenser när systrarna plötsligt tvingas analysera sina egna utåt sett ordnade liv.

Paul Judd som den godhjärtade losern Ned i ”Our Idiot Brother”

Även om Our Idiot Brother är lite av en bagatell så är det svårt att inte charmas av den välmenande värme filmen har. För att vara en romantisk komedi är det också kul att se att filmen inte fastnar vid att vara endast en grabb- eller tjejfilm. Snarare handlar Our Idiot Brother om medmänsklighet och de sociala krav vi sätter upp för oss själva. Ned må vara ett barn i en manskropp men han är även helt ärlig mot sig själv och alla i sin omgivning. Detta gör att till skillnad från sina mer ordnade systrar så är han faktiskt lycklig, en moralkaka som vi nog är många som borde ta lärdom av.

Den ovanligt mysiga feelgood-filmen Our Idiot Brother släpps på dvd och blu ray den 7 mars.


Skrönor från de gyllene åren – tragikomiskt om en diktatur

Mer humor med djup hittar vi i Christian Mungius Skrönor från de gyllene åren. Detta är något så konstigt som en mycket rolig Rumänsk episodfilm med fokus på Ceausescu-regimens glansdagar. Detta är förvisso inte en period i landets historia som direkt är känd för sina glädjeuttryck, men det har inte hindrat Mungiu det minsta. Tillsammans med fyra andra rumänska regissörer har han rotat fram och filmatiserat några tragikomiska så kallade ”vandringsägner” från epoken.  Och även om livet i en diktatur egentligen inte är mycket att skratta åt är det precis det Mingiu gör åt de galna och förvirrade situationer som kan uppstå endast i en kommunistdiktatur. Kanske är det så att humor är ett viktigt redskap för att överleva för en lika tragikomisk film har nog inte gjorts sedan Roberto Benignis Livet är underbart (1997).

Den kritikerhyllade Skrönor från de gyllene åren finns ute nu på svensk dvd.


The Last Chapter – motorcykelgängkrig i Kanada
Naturligtvis kommer det också spännande tv-serier i handeln under mars. Sitter du exempelvis hemma och lider av svår Sons of Anarchy-abstinens så finns det nu faktiskt också ett kanadensiskt alternativ. Serien heter The Last Chapter och nog verkar bikerkulturen i Kanada vara minst lika stökig som den i Kalifornien. Vi får följa de två vännerna Bob (Michael Ironside) och Ross (Roy Dupuis) vars ambitioner och lojalitet ställer dem på olika sidor i ett skoningslöst och utdraget gängkrig. Det är lojalitet, list och strategi i en salig blandning och även om serien har 10 år på nacken så håller den utmärkt. Förmodligen så levererar också The Last Chapter åtminstone en lite mer realistisk bild av motorcykelgängkriminalitet än vad som finns i Sons of Anarchy. Vad som heller inte gör saken sämre är att man får en ordentlig möjlighet att njuta av den halvbortglömda skådisen Michael Ironside som här flinar elakare än någonsin.

De två säsongerna som gjordes av The Last Chapter finns ute nu på svensk dvd. Passa på om du gillar hårda tag, bågar och skäggiga bråkstakar i väst.

—- —- —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree