Hem » Recension, Tv-serie » Tv-serie: American Horror Story

Tv-serie: American Horror Story

American Horror Story – Säsong 1
Skräck, Usa, 2011
Producent:  
20th Century Fox
Skapare: Ryan Murphy, Brad Falchuk
Skådespelare: Dylan McDermott, Connie Britton, Taissa Farmiga, Frances Conroy, Jessica Lange m.fl.
Längd: 12 avsnitt på 45 min
Kommer visas på tv 11 under våren 2012

—- — —

Förmodligen var det Alan Balls HBO tv-serier Six Feet Under och True Blood som öppnade dörrarna till de döda. Åtminstone fick dessa populära tv-serier andra tv-bolag att våga högbudgetsatsa på, vad ska man säga, lite mer bisarra historier. Hypen kring zombie- och vampyr-serier som The Walking Dead och Twiligt-filmer har naturligtvis också dragit sitt strå till stacken och idag frossas det på med blod och våld som det nog aldrig gjort förut, åtminstone inte på tv. 2011 kom Ryan Murphy and Brad Falchuks American Horror Story producerat av 20th Century Fox. En serie som verkligen gör sitt bästa för att framstå så morbid och mystisk som möjligt.

Grundhistorien är på inget sett originell. Familjen Harmon bestämmer sig för att lämna Boston för en nystart i soliga Kalifornien. De har gått igenom en riktigt jobbig period där maken Ben (Dylan McDermott) haft en affär och frun Vivien (Connie Britton) nyss fått ett missfall. De har även en dotter, Violet (Spelad av Vera Farmigas lillasyster Taissa Farmiga), en tillsynes normal tonåring med kanske lite väl stark dragning till det mörka och mystiska. De köper en tillsynes trevlig villa i utkanten av Los Angeles och tror sig ha gjort ett riktigt kap. Allt skulle nog också varit frid om inte huset varit fullproppat av gamla otäcka hemligheter och inte minst – spöken. Mycket snart dyker en gammal husa (Frances Conroy) upp som insisterar på att bli anställd. Även husets granne, en fin äldre dam vid namn Constance(Jessica Lange), verkar minst sagt mystisk. Familjen Harmon får också reda på att huset i folkmun går under namnet mordhuset och banne mig om det inte gör skäl för sitt namn.


Lange och Conroy spelar två av seriens mystiska damer

Den gamla sekelskiftesvilla som Amercan Horror Story utspelar sig i är som gjord för en spökhistoria. Mörk interiör, en mystisk vind och naturligtvis finns det också en otäck gammal källare. Och sen är det ju husets alla väsen. Men tro inte att seriens döda endast svischar förbi som något mystiskt i bakgrunden. Nej, vid behov kan de verka lika levande som vanligt folk och vissa av dem vet inte ens att de är döda. Knutna till sina öden i mordhuset börjar de också ganska omgående interagera med den nyinflyttade familjen Harmon som snart sitter mitt i spöksmeten. Jag tänker inte berätta för mycket, men i flera fall blir man även som åskådare lurad att tro att en karaktär är högst levande när det i själva verket är ett av husets många spöken. Vissa av dem ser till och med olika ut beroende på vem det är som ser dem. Detta blir helt klart skruvat, men dock aldrig förvirrat då manusarbetet är både genomtänkt och smart.  

 Ett hus som gjort för en spökhistoria

Om man ser till traditionella filmer om hemsökta hus brukar de ju i regel kännetecknas av en långsamt krypande otäck stämning som mot slutet briserar i ren spökterror. The Others (2001)och The Innkeepers (2011) är två exempel på denna formel. Detta kan du glömma när det kommer till American Horror Story. Tempot är fasanfullt högt, och serien nästan attackerar åskådaren med mängder av sidhistorier och mystiska utvecklingar. Detta skulle kunna vara en svaghet men det blir faktiskt tvärt om. Inte en sekund av speltiden har gått till spillo och det är omöjligt att inte dras med i det virrvarr av otäckheter som Murphy och Falchuk har pressat in. Förutom grundpremissen med en nyinflyttad familj i ett hemsökt hus finns även element av allt från verkliga händelser som mordet på ”den svarta dahlian” och skolskjutningen på Columbine. Det är heller inga problem att göra kopplingar till fiktiva otäckheter som The Omen (1976) och klassiska H.P. Lovecraft-berättelser. Ja med allt från mystiska graviditeter till galna doktorer som försöker uppväcka de döda är det bara att konstatera; Murpy och Falchuk har verkligen gått all-out med American Horror Story och resultatet blev både underhållande och unikt.

Med andra ord så är American Horror Story en välgjord och totalt skamlös tv-serie som glänser med både välskrivet manus och massor av pulserande visuell energi. Serien uppmärksammades även på Golden Globe-galan där King Kongs gamla flickvän Jessica Lange välförtjänt prisades för sin biroll som den mystiska granndamen Constance. Vi kan nog alltså med räkna med en ytterligare säsong vilket absolut inte är mig emot. Ryan Murphy har också insinuerat att det då kommer bli ett helt nytt upplägg med helt nya skådespelare. Detta låter klart spännande även om det känns lite småtråkigt att lämna det hemsökta gamla vansinniga mordhuset och alla dess spöken.

— — —
Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree