Hem » Film, Recension, Videohyllan » Bluray: 5 Days of War

Bluray: 5 Days of War

5 Days of War
Action, USA, 2011
Distributör: Atlantic Film
Regi: Renny Harlin
Skådespelare: Rupert Friend, Andy Garcia Val Kilmer, Dean Cain, Richard Coyle, Emmanuelle Chriqui med fler.
Längd: 113 min
Finns på svensk DVD och Bluray från 2012-03-07

— — —

I brist på annat så skulle man kunna kalla 5 Days of War för föredettingarnas film.

Vid regin hittar vi finländaren Renny Harlin som efter filmer som Die Hard 2 (1990)och Cliffhanger (1993) spåddes bli framtiden inom amerikansk högbudgetaction. Men så blev det dessvärre inte, under 2000-talet har hans filmer varit högst mediokra produktioner som sällan ens gått upp på svenska biografer. Lägg där till att 5 Days of War dessutom innehåller en skådespelarensemble som man utan problem skulle kunna kalla för fallande stjärnor. Vi har Andy Garcia, den gamle stålmannen-skådisen Dean Cain och inte minst Val Kilmer, vars ansikte idag tydligen inte ens får vara med på den svenska dvd-utgåvans framsida. Jag har med andra ord full förståelse för varför någon skulle räkna bort denna film på förhand. Men riktigt så enkelt är det faktiskt inte denna gång.

Filmen ifråga handlar om krigskorrespondenten Thomas Anders (Rupert Friend) som med sin fotograf Sebastian Ganz (Richard Coyle) har gjort sig känd för att vara en riktig ”Loose Canon” när det kommer till krigsrapporterande. Med risk för sitt eget liv så beger Anders sig till världens mest krigsdrabbade platser och när det vankas krig mellan Ryssland och Georgien så styr de också kosan dit. Snart inser Anders och Ganz att detta är en konflikt utöver det vanliga. Omvärlden verkar blunda medan det ryska flygvapnet urskillningslöst bombar civila och inhyrda kallblodiga legosoldater drar plundrande genom landsbygden. För att få en så effektiv story som möjligt hänger de båda journalisterna på unga Tatia (Emmanuelle Chriqui) som försöker återfinna sin familj efter att en bombräd skiljt dem åt. De hamnar snart mitt i krigskonflikten och lyckas få betydligt starkare bevis för de inhyrda soldaternas övergrepp än de vågat drömma om. Nu gäller det bara att lyckas smuggla ut filmmaterialet ur krigszonen…

Den inte allt för etablerade Rupert Friend gör ett något nyanslöst men ändå godkänt jobb som dödsföraktande journalist och de gamla rävarna Garcia, Kilmer och Cain sköter sitt, även om det idag mest verkar gå på rutin. Men 5 Days of War är heller inte skådespelarnas film, det är snarare Renny Harlins i egenskap av att vara actionkoreograf. Det rör sig nämligen om en riktigt storskalig krigsskildring som absolut inte kan anklagas för att lida av en för snål budget. Vem vet, kanske är det ett medvetet drag av filmens producenter att inte låta pengarna gå till stora affischnamn utan istället använda skådespelare med lite lägre prislappar. Pengarna verkar istället ha gått till själva krigsscenerna och jäklar vad välgjorda de är. Harlin visar att han verkligen kan det här med action och det är svårt att inte imponeras över hur stilistiskt fulländade många av filmens adrenalinpumpande krigsscener är. Hus fälls till backen av jetplan och pansarvagnar. Marktrupper kastar sig in i heta eldstrider medan gigantiska helikoptrar olycksbådande hovrar i bakgrunden. Mitt i allt springer filmens journalister runt och försöker klara livhanken endast beväpnade med kameror. Ja det är faktiskt svårt att inte sitta som fastnaglad under filmens två timmar.

Men alla dessa explosioner och eldstrider är naturligtvis också ett bra sätt att dölja att det faktiskt inte finns något speciellt djup i historien, för det gör det inte. Ryssarna ljuger för omvärlden som verkar vara helt förda bakom ljuset, legosoldaterna är otäcka mordiska stråtrövare och de västerländska journalisterna är Georgiens sista hopp. Allt hänger på ett minneskort som kommer öppna västvärldens ögon och sätta stopp för denna otäcka invasion. Förenklat och högst dramatiserat naturligtvis, men befriande nog verkar det heller inte finnas några andra pretentioner. 5 Days of War är först och främst en actionfilm, ingen realistisk skildring av varken journalister eller den berörda krigskonflikten heller för den delen. Däremot är 5 Days of War förmodligen Harlins bästa skapelse sedan The Long Kiss Goodnight (1996). Kanske kommer det vända för honom nu när han bevisligen visat att han fortfarande är en solid klippa när det kommer till action. Om filmen kommer ge Garcia, Kilmer eller Cain någon direkt karriärboost är däremot mindre troligt.

— — —   

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree