Hem » Film, Recension, Videohyllan » Bluray: Faces In the Crowd

Bluray: Faces In the Crowd

Faces In the Crowd
Thriller, Usa, 2011
Distributör: Scanbox
Manus och regi: Julien Magnats
Skådespelare: Milla Jovovich, Julian McMahon m.fl.
Längd: 96 min
Finns på svensk DVD och Bluray från 2012-05-30

— — —

På vägen hem från en utekväll med sina tjejkompisar springer Anna (Milla Jovovich) på helt fel person.

Hon blir närmare bestämt vittne till hur en seriemördare överfaller och mördar en ung kvinna. Anna försöker desperat fly från platsen men faller och slår sig medvetslös. Trots en mycket svår skallskada så överlever Anna, men när hon vaknar upp är det något som inte stämmer. Hon har nämligen skadat den del av hjärnan som man använder för att känna igen människors ansikten. Detta ställer naturligtvis till stora problem i hennes privatliv, men vad som är ännu värre – hon kan inte känna igen ansiktet på den mördare som nu är ute efter henne.

Julien Magnats Faces In the Crowd är på sin höjd en medioker film. På sina bästa ställen påminner den om de våldsamma mordmysterier som italienarna prånglade ut under 1970-talet (den så kallade giallo-genren). Men filmen faller pladask på att vara totalt oengagerande i både sitt upplägg och utförande. Viss behållning finns i de scener där Anna febrilt försöker känna igen människor genom att anteckna specifika drag, men själva mordgåtan är så förutsägbar att man nästan blir förolämpad som åskådare. Någon speciell spänning blir det heller aldrig trots att den otäcka seriemördarens gäckande i bakgrunden, hela tiden med för Anna ett nytt utseende. Att gång på gång byta skådespelare till filmens karaktärer skulle förvisso kunna ses som ett intressant grepp, men det blir också i detta fall ganska irriterande. Delvis för att resultatet blir rörigt men även för att Magnat helt verkar ha missuppfattat (eller ignorerat) vad sjukdomen ”prosopagnosi” egentligen innebär. De som har oturen att drabbas av denna åkomma har snarare problem att sätta ihop ansikten till en igenkännbar helhet, de ser absolut inte nya personer hela tiden som Anna gör i Faces In the Crowd. Kanske hade ”blurrade” personlighetslösa ansikten fungerat bättre?

Julian McMahon, mest känd från tv-serier som Förhäxad och Nip/Tuck, gör en riktigt trött insats som härdad mordutredare och Jovovich kämpar förgäves för att ge djup åt sin lövtunt skrivna karaktär. De senaste åren har den 37-åriga före detta modellen gjort sitt bästa för att synas i andra roller än som hårdsparkande actionhjältinna. Tyvärr har detta inte gett något vidare resultat även om det inte varit hennes rollgestaltningar, utan snarare Jovovich filmval, som varit det stora problemet. I stjärnspäckade magplasket Stone (2010) var hon exempelvis riktigt bra som trashig sydstatsbrud. Julien Magnats slätstrukna Faces In the Crowd kommer tyvärr inte heller öppna några nya dörrar för Jovovich. Kanske är hon dömd till att fortsätta tampas med zombies i Resident Evil-filmer?

— — —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree