Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Spänningsroman: Laglöst land

Spänningsroman: Laglöst land

 Laglöst land
Håkan Östlundh
Forum, 2012
455 s.
Utgiven

— — —

Laglöst land är Håkan Östlundhs sjätte kriminalroman om Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen.

Östlundh är sommarboende på Gotland, vilket märks i miljöskildringarna. Han verkar väl förtrogen med det gotländska landskapet och de olika årstidernas växlingar. Laglöst land utspelar sig i november med dimma, kallt regn och annalkande vinterkyla.

Fredrik Broman brottas fortfarande med symptom efter en traumatisk upplevelse och med sitt dåliga samvete över snedsteget med en kollega. Hans familjeliv har gått i stå, så medan han engagerar sig i ett nytt mordfall och en kommande befordran funderar hans fru på möjligheten att flytta från öns isolering till fastlandet. När hon dessutom hamnar i ett kort men intensivt ögonblick av passion med en lärarkollega ställs deras tillvaro på ända. Broman reagerar känslomässigt utan att tänka efter och äventyrar därmed hela sin yrkesutövning.  En ganska typisk deckarpolis, som inte har full koll på sitt privatliv, men ändå inte den utlevande typen. Mer av lite småtråkigt lagom, kan jag tycka.

Historien som utspelas handlar om unga mäns lockelse till snabba pengar och deras övertro på sin egen roll och sina egna förmågor. Viktor och Rafael, som är kusiner och har en gemensam historia bakåt, är stukade av ofullbordade skolgångar och våld i familjen. De har hittat ett sätt att snabbt få in stora pengar och snart hägrar en flykt till varmare trakter och ett tilltänkt liv i sorglöshet och utan upptäckt. Viktor är hjärnan bakom det hela, har full koll på affärerna, vet hur han ska sopa igen alla spår och hur han ska styra den något labilare Raffe så att han inte går överstyr. Raffe å sin sida är lojal och utför order utan alltför stora protester. Båda har varsin svaghet; Viktor sin kärlek till den unga Nadja och Raffe sitt hat till sin våldsamma styvfar. Det räcker med en läcka och snart har de traktens styrande knarkboss efter sig. Det som skulle bli en enkel biljett till paradiset blir istället en jakt på liv och död, och ju mer de trasslar in sig ju värre blir det.

Laglöst land är en välskriven kriminalroman med ett tydligt tema: unga mäns lockelse efter stora pengar och deras naiva övertro på sin egen förmåga att hantera den kriminella världen. Miljön är en avsides landsbygd med egen moral dit knappt samhällets långa arm når, där var och en sköter sitt och människor lever i misär och utanförskap. Det är ett helt annat Gotland än turisternas som målas upp. Det är trakter som går att finna på fler ställen i vårt avlånga land, men kontrasterna blir än mer tydliga i förhållande till den soliga semesterön. Visst är det en del blod och våld i överkant, men det leder fram till det ödesmättade slutet där varken vinnare eller förlorare går att finna, utan enbart tragik.

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree