Hem » Reportage » Tekniska nyheter i Paris

Tekniska nyheter i Paris

I många städer finns det nuförtiden cyklar att hyra. Man betalar en liten summa, cyklar iväg och lämnar sedan tillbaka cykeln på en annan hyrstation. Idén är att skona miljön och lätta belastningen på trafiken i städerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnligt samma modell finns det nu elbilar att hyra i Paris. Projektet kallas autolib’ och har varit på gång sedan 2009. De små silvergrå bilarna står parkerade i grupper här och var, inkopplade med en sladd för att ladda batterierna. Allt man behöver är körkort, legitimation och kreditkort. Man drar ur sladden, åker iväg med sin bil och lämnar tillbaka den på vilken autolib’-station som helst. I närheten finns det en kokongformad hytt där det går att videosamtala med en anställd på autolib’ om man behöver hjälp.

Bilmodellen heter Bluecar och är helt elektrisk. Den ska, tack vare ett LMP-batteri (Lithium Metal Polymer), kunna lagra fem gånger mer energi än ett vanligt batteri. De ska också vara tysta, rena och pålitliga. Systemet är i drift och uppges fungera mycket bra. I juni 2012 fanns i Paris 1740 bluecars och nästan 5000 parkerings- och laddningsplatser. Man har hittills planerat 3000 bilar. Kostnaden för kortare hyrtider är 14 euro i timmen.

Och så ännu en teknisk nyhet: Rulltrappor för kundvagnar! Kund och vagn åker parallellt, i varsin rulltrappa. Det ser ganska OLYMPUS DIGITAL CAMERAsällskapligt ut. Kunden håller ett tillgivet öga på vagnen så att denna inte ska hamna på efterkälken eller spurta förbi och komma fram till målet långt innan kunden. Ännu en seger för civilisationen!

Text och Bild: Tove Ekström, Paris

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree