Hem » Debatt » Lidl hellre än Coop

Lidl hellre än Coop

”Jag äger” står det stolt på den papperskasse i vilken jag bär hem mina matvaror. Jag handlar oftast i någon Coop-butik och har varit medlem sedan urminnes tider (1977 tror jag). På sista tiden har två frågor format sig i mitt huvud. Den ena är ”Vad är det egentligen jag äger?” Den andra är ”Vad är det jag är medlem i?”

Frågorna blev akuta här om dagen då jag fick det lilla bladet Svea Medlem hem i brevlådan. Jag har naturligtvis fått det tidigare genom åren men sanningen är att jag inte ofta läst det. Nu gjorde jag det.

Anledningen till att Svea Medlem kom just nu är att en distriktsstämma för medlemmarna närmar sig. Bladet utgjorde bland annat kallelse till denna stämma. På framsidan stod rubriken ”Hur du gör din röst hörd”.

Jaha, tänkte jag, intressant. Eftersom ”någon” just beslutat att lägga ner den Coop Forum-butik där jag handlar allra mest, utan vare sig information till medlemmar eller stamkunder eller någon som helst vädjan till sina ”ägare” om lite köpsolidaritet, så kanske det här var tillfället att åtminstone få ge synpunkter på det. Eller till och med en möjlighet att få distriktet att ändra sig i denna fråga.

Jag lusläste bladet för att se hur jag skulle kunna ”göra min röst hörd”. Kanske en adress och ett datum för motioner? Ingenting sådant fanns. Däremot en liten artikel med rubriken ”Därför ska du rösta”. Så här stod det:

”Vi har överlåtit driften av butikerna till Coop och istället fokuserar vi på medlemsfrågorna. (…) Som medlem kan du påverka vad vi som förening ska göra för att ge dig ekonomisk och hållbar nytta.”

I samma text stod också exempel på medlemsfrågor:

”Bland annat pratar vi om vikten av Fairtrade i samband med chokladbjudningar av Fairtrade-märkt choklad, vi anordnar familjedagar tillsammans med butikerna där vi bjuder på en massa gott och ser till att barnen har fullt upp med roliga saker som hoppborg, ponnyridning och trollkarlar.”

Nu förstod jag att jag inte alls var medlem i Coop utan i föreningen Svea som sysslar med chokladprovning. Kanske snarare en konsumtionsförening än en konsumentförening.

Men frågan om vad jag äger återstår. Antagligen äger jag ingenting alls utom själva papperskassen och min långa näsa.

Det medlemsägda Coop som någonstans ändå försöker hävda goda värden framstår idag som en bluff. Det finns i framtiden absolut ingen anledning att handla på Coop. Lidl verkar vara ett schysst alternativ.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

4 Kommentarer för “Lidl hellre än Coop”

  1. Tja, vill du låta dina pengar gå till miljardären Schwartz i Neckarsulm istället för den enda – men bristfälliga – storskaliga livsmedelskooperation som reellt existerar så står det dig givetvis fritt. Du faller väl in i den apolitiska massa som snällt anpassar sig till marknadens premisser. Synd att du inte läste Sveas blad tidigare, du kanske hade kunnat påverka?

  2. Peter Ekström

    Lasse Litzén bor i Kumla. Där finns idag inte längre någon enda coop-butik. Hur schysst är det? Hur mycket inflytande hade ”medlemmarna” över att det blivit så? Hjälpte det att läsa Medlem Svea?

  3. Nä, det är inte lätt att vara kooperatör i en marknadsmiljö och ha andra målsättningar, stordriftens fördelar och bristande medlemsengagemang är två sidor av samma sak. Konsum finns ännu kvar i Hallsberg och Marieberg. Man kan välja att handla där.

  4. Peter Ekström

    Konsumentföreningen Svea har erbjudits att svara på denna debattartikel men har avstått.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree