Hem » Fokus » Satir och humor med Robert Nyberg på besök i Degerfors

Satir och humor med Robert Nyberg på besök i Degerfors

Robert Nyberg signerar sin egen bok Guldfeber

Robert Nyberg signerar sin egen bok Guldfeber

I lördags öppnade konstnären, tecknaren och satirikern Robert Nyberg en utställning på Bruksgården i Degerfors. Robert var inbjuden av Vänsterpartiet i Degerfors för att bland annat berätta om sina teckningar, visa upp delar av sin satiriska konst samt också teckna med publiken. Givetvis sålde och signerade Robert också sin senaste bok, den kritikerrosade Guldfeber. Boken sammanfattar en del av den politiska satir som publicerats i olika tidningar och tidskrifter genom åren där Robert med sin vassa penna driver med makten utifrån stor humor och eftertanke. Kritikern Göran Everdahl kallar Robert Nyberg för ”Nedskärningarnas folkpoet” utifrån Roberts beskrivningar av den sociala välfärdens nedrustningar de senaste 20 åren. Robert Nyberg har mottagit många priser för sin satirkonst, inte minst EWK-priset som han fick 2012 med motiveringen “Ingen kan som Robert Nyberg dra ner brallorna på pampar, byråkrater och börsklippare. Deras fikonspråk om rationaliseringar och vinstintressen i den offentliga sektorn avslöjar han roligt och obarmhärtigt.”

 

Robert avslutade sitt anförande med att teckna tillsammans med publiken.

Robert avslutade sitt anförande med att teckna tillsammans med publiken.

Robert Nyberg höll ett kort föredrag för den tyvärr ganska så glesa publiken, vilket inte verkade påverka Robert ett dugg, där han med entusiasm försökte berätta hur det går till när han skapar sina verk. Han berättade om sina karaktärer i den mån de upprepas, men nämnde samtidigt att han beskriver mer strukturer än människor. Det sker i en dialog med publiken som bjuds in att ställa frågor eller ha synpunkter. Frågan om hur det blir roligt illustrerades bland annat genom att publiken ombeds att komma med någon idé som skulle kunna utmynna i en bild med humor och satir. Det visade sig inte vara helt enkelt, trots att förslagen var många. Vi kan än en gång konstatera att det är jäkligt svårt att vara rolig.

 

En sak som ändå slog publiken när Robert gick igenom en del av sina bilder var att många budskap skapades redan på 70-talet, men håller ännu då få saker egentligen har förändrats. Den lilla människan fajtas fortfarande mot makten i en ständig kamp att på något sätt tillskansa sig någon form av rättvisa. Kampen lär fortsätta och det är tack vare människor som Robert Nyberg som vi får råg i ryggen att upprätthålla kampen.

– – –

Foto och text: Björn Reimers

 

Och så ett par bilder från boken:

En av Roberts bilder på hur han ser på samhällsutvecklingen.

En av Roberts bilder på hur han ser på samhällsutvecklingen.

Ytterligare ett exempel på Roberts sinne för humor.

Ytterligare ett exempel på Roberts sinne för humor.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree