Hem » Fokus » Internationell tonsättarfestival i Örebro på lördag

Internationell tonsättarfestival i Örebro på lördag

SoundDet är inte varje dag som Örebro kan ståta med en internationell tonsättarfestival. Men i morgon lördag slår Bio Roxy upp dörrarna för ”nykomponerad musik, ljudkonst och multimodala konstformer” från sex länder under rubriken Sound – Place – Pentimento. Flera av tonsättarna kommer att vara på plats.

Det är Föreningen Musikspektra T som står för arrangemanget och bjuder musik av idel idag verksamma tonsättare och ljuddesigners. Från Örebro medverkar Anders Flodin. Förutom tonsättare är han lärare i komposition och musikteori vid Örebro universitet – och man kan noga ana Flodins europeiska kontaktnät bakom många av deltagarna. De kommer nämligen från Norge, Tjeckien, Ungern, Litauen och Ryssland.

Totalt rör det sig om elva tonsättare från sex länder. Musiken är övervägande elektroakustisk, men en del av bidragen kombinerar elektronik med liveframträdanden. Det gäller t.ex. Flodins ”Kailash”, där Jostein Stalheim medverkar på ackordeon – och Stalheims eget bidrag, ”Sandpapir” med Amalie Stalheim på cello. För att anknyta till själva spelplatsen, Bio Roxy, har har Flodin och Simon Berggården, Duo Lenticularis, också ljudsatt en film om Örebro från 1928.

Anders Flodin

Anders Flodin

Värt att uppmärksamma är också att inget av verken tidigare spelats i Sverige och att inte mindre än fem av de totalt tretton verken är uruppföranden. Dit hör bl.a. ungraren Bence Pinters ”XXX”, Anders Ekmans ”Viri” och Seth-Reino Ekströms ”Tuning in Strange Land” – däremot inte Irajda Jusupovas ”The Birds” och ”Kitezh”. Med den senare titeln skriver hon in sig i en rysk tradition. Den fascinerande legenden om den sjunkna staden Kitezj har nämligen tidigare lockat Rimskij-Korsakov till en hel opera – och nu frågar man sig om Jusupova möjligen lockats av möjligheten till undervattensklanger i stil med Gavin Bryars ”The Sinking of the Titantic” eller om hon nalkas motivet på helt annat sätt.

Evenemanget är uppdelat på två konserter, båda under lördagskvällen.

Den första börjar kl. 17.00 och rymmer musik av Duo Lenticularis (Simon Berggården och Anders Flodin), Rytis Mažulis, Jan Trojan, Henrik Nordström, Seth-Reino Ekström, Anders Flodin och Iraida Yusupova.

Den andra börjar kl. 19.30 och rymmer musik av Duo Lenticularis, Jan Kenneth Rönning, Bence Pinter, Iraida Yusupova, Anders Ekman, Jakob Rataj och Jostein Stalheim.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree