Hem » Recension, Skivor » CD: 2 x Brad Mehldau Trio

CD: 2 x Brad Mehldau Trio

Ode
Brad Mehldau Trio
Brad Mehldau (piano), Larry Grenadier (bas) och Jeff Ballard (trummor).
Nonesuch. 7559-79628-4. 2012

betyg-5

 

 

Where do you start
Brad Mehldau Trio
Brad Mehldau (piano), Larry Grenadier (bas) och Jeff Ballard (trummor).
Nonesuch. 7559-79610-5. 2012

betyg-4.5

 

odeSedan mitten av 1990-talet har Brad Mehldau spelat in skivor med sin trio bestående av Larry Grenadier på bas och sedan 2005 med Jeff Ballard på trummor. På skivorna med trion finns den blandning av Mehldaus kompositioner, jazzens standardnummer samt pop- och rocklåtar som blivit Mehldaus och trions kännetecken.

Efter ett uppehåll på fyra år kom 2012 två CD-skivor som båda spelades in under hösten 2008 och våren 2011. Först släpptes Ode, med enbart Mehldaus egna kompositioner. Ett halvår senare kom Where do you start, med en blandning av jazzstandards och tolkningar av pop- och rocklåtar. De båda skivorna är en bekräftelse på att Brad Mehldau är en av vår tids absolut största jazzpianister och att hans trio fortsatt att utveckla sitt imponerande samspel.

Även om Mehldaus fenomenala pianospel givetvis tar stor plats finns det ändå gott om utrymme för både bas och trummor. Tillsammans skapar de tre instrumenten en fyllig väv av samtida jazz. Här finns inte några försök att spela rockmusik, det är jazz spelad av tre musiker som med en suverän känsla bygger vidare på och vidareutvecklar trioformen. För varje skiva som de ger ut verkar var och en av dem ha utvecklats ytterligare något och trion som sådan låter bara bättre och bättre, allt tätare och med en häpnadsväckande skicklig förmåga att röra sig i flera riktningar på en gång.

Brad Mehldaus egna kompositioner på Ode är skrivna för att vidareutvecklas av Larry Grenadier och Jeff Ballard. Med enwhere_do_you_start självklar lätthet tar de hand om Mehldaus idéer och förvandlar dem till högklassig och intelligent triojazz. Skivan är fylld av så spännande och imponerande musik att den kan spelas gång på gång och ändå bjuda på nya upptäckter. Bland de starkastespåren finns de två inledande M.B. och Ode (som också givit skivan dess namn), Bee Blues med starkt spel av Larry Grenadier, Twiggy där man undrar om det är två pianon som spelar, Stan the man med sitt snabba tempo, den fria Eulogy for George Hansen och den avslutande vackra Days of Dilbert Delaney.

Where do you start kan man höra hur Mehldau och hans trio kan ta nästan vilket stycke som helst och förvandla det till sin egen musik, det spelar ingen roll om det är jazz, latinamerikanskt, pop eller rock. Trions styrka är att de lyckas bevara känslan och atmosfären i den musik de lånar, samtidigt som de i sina eleganta tolkningar utforskar nya vägar för musiken. Sufjan Stevens Holland, Chico Buarques Samba e amor och Nick Drakes Time has told me är lysande exempel på vad trion kan åstadkomma.

Tillsammans ger skivorna en god bild av den kanske just nu mest imponerande jazztrion (Keith Jarret och Craig Taborn får ursäkta). Where do you start är den omedelbart mest tilltalande CD:n, medan Ode vinner i längden. För Where do you start tilldelades Brad Mehldau Trio det tyska priset ECHO Jazz Award 2013 för bästa internationella grupp.

Båda skivorna rekommenderas varmt. 

Thomas Mattsson

Skriver också på sin egen blogg Billy och Benno

http://billyochbenno.wordpress.com/

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree