Hem » Fokus » Cecilia Jansson till Venedigbiennalen!

Cecilia Jansson till Venedigbiennalen!

Cecilia Jansson

Cecilia Jansson

Cecilia Jansson kommer att delta på Venedigbiennalen. Hon har just fyllt 40 år och hon är mitt uppe i en spännande karriär.

Cecilia Jansson är i grunden keramiker men arbetar också med teckning och flera andra tekniker. Hon har sedan flera år varit engagerad som lärare på Örebro Konstskola. I flera omgångar har hon arbetat med sin konst i Kina. För tillfället är hon ansvarig för ett stort konstprojekt i Kumlafängelset. I sommar kommer hon att delta i Open Art i Örebro. Och dessutom alltså Venedigbiennalen.

-Jag fick nyligen ett stipendium av bolaget Swatch för att vistas i Kina och arbeta där några månader. Och jag ställer just nu ut på galleriet Art Labor i Shanghai. Här om kvällen kom ett mail från Swatch där de frågade om jag kunde delta i Venedigbiennalen. Jag trodde inte att det var sant.

Ur Identiteeth

Ur Identiteeth

Swatch är ett mycket stort företag som tillverkar klockor. De är en av årets huvudsponsorer av Venedigbiennalen där de har en egen paviljong. Företaget har ett seriöst och omfattande konstengagemang.

-Från den 15 oktober till 22 november ska jag vara på plats i Venedig och arbeta i den ateljé som finns i Swatch paviljong. Kanske kommer mina grejor att visas även innan dess, biennalen startar ju redan i maj. Jag blir en av tre konstnärer som Swatch har bjudit in. De andra två är Luca Bray och Alec von Bargen. Jag kommer att visa delar av det projekt om identitet som jag har hållit på med länge nu.

Hittills består Cecilia Janssons identitetsprojekt av tre delar – de keramiska verken med avgjutningar av olika människors tänder som hon bland annat har presenterat i utställningen Identiteeth. Jinmai-serien som är ett antal sjalar med tryck som föreställer de kvinnor och män som bland annat arbetar med H&Ms kläder. Och fyra mattor med självporträtt av några av de väverskor som arbetar på uppdrag i sina hem.

Sjalar ur Sinnmai-serien

Sjalar ur Jinmai-serien

-När jag vaknade på morgonen efter mailet trodde jag först att jag hade haft en konstig dröm. Men, det var sant. Jag försökte förklara vad som hänt för en vän som inte är så insatt i konstvärlden. Han såg rätt oförstående ut men efter ett tag sa han, jaha det är som att ha blivit uttagen till VM?

-Ja, så häftigt känns det faktiskt!

Övriga svenskar som deltar i Venedigbiennalen är Lina Selander som nyligen ställde ut på Örebro Konsthall och Ernst Billgren som just nu har en utställning i Stockholm under sitt alias Wilhelm von Kröckert.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree