Hem » Scen » Pinocchio på Teater Nolby – friluftsteater när den är som bäst

Pinocchio på Teater Nolby – friluftsteater när den är som bäst

TEATER
Pinocchio
TeaterNolby
Manus och regi: David Levi
Medverkande:
David Levi: Pinocchio
Olle Söderberg: Dockmakaren Gepetto samt några ytterligare roller
Övriga roller: Jenny Hultman och Giovanni Falcone
betyg-4

Pinocchio är sagan om trädockan som får liv och som bryskt utsätts för en omgivning som inte alltid är så enkel och trevlig. Oskyldigt försöker han ljuga sig ur vissa situationer men då visar det sig att hans näsa växer.
Berättelsen om trädockan Pinocchio skrevs av italienaren Carlo Collodi och publicerades för första gången runt 1881. Känd för den bredare publiken blev Pinocchio då sagan blev film av Walt Disney år 1940. Det var Disneys andra film efter Snövit och de sju dvärgarna. Även om boken är spridd i hela världen och översatt till runt 200 språk är det kanske inte alldeles säkert att sagan är så välkänd bland dagens ungdomar.
När Teater Nolby för andra året satsar på barn- och ungdomsteater är det alltså sagan om Pinocchio som sätts upp. Det är David Levi som bearbetat den svenska översättningen och som därtill både regisserar och spelar huvudrollen som Pinocchio.
Föreställningen är i första hand tänkt att visas för barn i låg- och mellanstadiet. Inbjudna är skolor i närområdet, Hällefors-, Karlskoga-, Degerfors kommuner.
Det första jag tänker på när jag ser genrepet är språket. David Levi har använd ett, för ungdomar, dagligt tal, när han dramatiserat föreställningen. Ett språk som alldeles säkert existerar på svenska skolgårdar och andra ungdomsmiljöer.
Pinocchio_dockanDockmakaren Geppetto spelas av Olle Söderberg. Det är också han som tar emot publiken när föreställningen börjar. För dig som inte varit på Teater Nolby är miljöbeskrivningarna inte självklara, men denna unika teater är byggd runt Olle och Lena Söderbergs gamla bergsmansgård mitt emellan Karlskoga och Loka Brunn. En fantastisk miljö där får och hästar betar och träden reser sig höga med skogen som fond. I denna lantliga miljö har också teaterkulisser skapats. Föreställningen Pinocchio består av sammanlagt nio olika scener där publiken får följa med runt och aktivt delta. Det börjar i Geppettos dockverkstad där han för första gången får uppleva att den senaste dockan han skapat plötsligt har fått liv. Eftersom dockan är gjord av pinjeträ får han namnet Pinocchio. Efter att ha skakat av sig överraskningen att ha skapat en levande docka inser Geppetto att Pinocchio måste gå i skolan för att lära sig att bli en god människa, även om han bara är en docka. Kanske har han fått den son han alltid önskat sig.
Pinocchio lämnar dockverkstaden och därute i verkligheten väntar äventyren. Först träffar han på marionettdockan Colombina, spelad av Jenny Hultman, som uppträder på en dockteater. Pinocchio räddar henne från att eldas upp genom att förklara att hans pappa Geppetto enkelt kan laga henne. Den guldpeng han får i förskott blir Pinocchio avlurad av Katten och den sluga Räven, spelad av Giovanni Falcone. Han hamnar sedan i ”Den eviga lekens land” där man blir förvandlade till åsnor för att sedan säljas på marknaden.
P_räven_kattenPinocchio lyckas smita, men blir sedan slukad av en haj, återförenas med sin pappa Geppetto för att till sist bli en riktig människa.
Under föreställningen förs en interaktion med publiken, vilket gör alla delaktiga. En touch av Commedia del´artes. Det hela slutar också med en diskussion med publiken om hur de upplevt föreställningen och hur de ser på Pinocchios äventyr.
För vad är egentligen sensmoralen i denna gamla saga? Om man ljuger växer näsan, det vill säga att omgivningen kan se när man far med osanningar. Att man inte kan lita på alla man möter. Att det är viktigt att gå i skolan. Om man dricker skumma drycker riskerar man att bli en åsna. Försök att alltid vara dig själv. Det är i alla fall några reflektioner att fundera över och som förhoppningsvis tas upp i klasserna efter föreställningen.
Teater Nolbys föreställning är väl anpassad barnteater. Inget stillasittande i salonger utan full närvaro där eventuella spring i benenkänslor också tillfredsställs. Friluftsteater när den är som bäst.
Dialogen är tydlig om än lite brysk emellanåt. Det finns utrymme för både skratt och eftertänksamhet.
Förutom skolföreställningarna så bjuder Teater Nolby på åtta öppna föreställningar, lördag och söndag den 9-10 maj samt 16-17 maj. Gå in på www.teaternolby.se och läs mer. Där kan du också beställa biljetter.

BJÖRN REIMERS

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree