Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Darkness in Light av Sebastian Fagerlund

CD: Darkness in Light av Sebastian Fagerlund

FagerlundSebastian Fagerlund: Darkness in Light (Violin Concerto*; Ignite) (Ondine/Naxos). Speltid: 56’56.

Pekka Kuusisto*, Finnish Radio Symphony Orchestra, Hannu Lintu (dirigent)

Betyg:

betyg-5

 

Det är Sibelius-jubileum i år. Men även om ”Janne” är giganten inom finländsk musik så är han sannerligen inte ensam. Få länder kan idag ståta med så många spännande tonsättare som Finland. Sebastian Fagerlund är född 1972, och honom fick jag upp ögonen, eller snarare öronen, för 2011 med albumet Isola (BIS). Inte minst titelverket bjöd på delvis gastkramande musik. Liksom sina tjugo år äldre landsmän Magnus Lindberg och Esa-Pekka Salonen skriver Fagerlund anslående och kraftfull musik och visar prov på en suverän och spännande orkesterbehandling. Bland jämnåriga kolleger kan man annars komma att tänka på den tysk-danske tonsättaren Søren Nils Eichberg.

Den nu aktuella skivan rymmer två verk, orkesterstycket Ignite från 2010 och en violinkonsert från 2012, kallad Darkness in Light. Titeln lär anspela på Haruki Murakamis romaner men fångar på ett utmärkt sätt musikens karaktär. Solist – och vilken solist! – är Pekka Kuusisto som också fått sig konserten tillägnad. Han spelar här med Finska Radions Symfoniorkester under Hannu Lintu.

Fagerlunds tonspråk är ofta dramatiskt och kraftfullt med framträdande slagverk, tunga och energiladdade rytmer och våldsamma utbrott. Men där finns även stunder av ro och stillhet och drömska nattliga stämningar. Dova och kompakta klanger står mot ljusa och skira.

Isola gjorde mig oerhört nyfiken på mer musik av Sebastian Fagerlund – och Darkness in Light har sannerligen inte gjort mig besviken. Så nu väntar jag med spänning på nästa cd.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree