Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Elva dagar i Berlin

Roman: Elva dagar i Berlin

Elva dagar i Berlin

Håkan Nesser

Albert Bonniers förlag. 250 sid.

9789100145828Håkan Nesser har sedan 1988 gett ut ett 30-tal böcker, de flesta kriminalhistorier.

Men man har sedan flera år kunnat se att Nesser i sitt författarskap varit på  väg att lämna detektivromanen som genre. Det märktes tydligt i Berättelse om herr Roos och med förra årets  Levande och döda i Winsford har han lämnat de trogna detektiverna Barbarotti och Van Veeteren.
Elva dagar i Berlin är den tredje boken i Nessers storstadstrilogi. Den första, Maskarna på Carmine  street och den andra –  Himmel över London och nu är det Berlin.

Bokens huvudperson, Arne Murberg, får i uppdrag av sin fader vid dennes dödsbädd, att han skall åka till Berlin för att leta rätt på sin mamma som man trott varit död. Arne skall ge henne en ask med hemligt innehåll. Detta blir inte helt lätt för Arne, som efter en dykolycka som barn, har ett handikapp. Han har alltså en funktionsnedsättning och som hans farbror säger, kommer aldrig få ett nobelpris. Familjen har genom åren varit överbeskyddande och att nu låta den drygt 30-åriga Arne resa ensam till Berlin blir en stor sak. Men Arne själv tycker att han har bra kontroll både på sig själv och omvärlden. Han vet att han är lite långsam men absolut inget dumhuvud.

Inför uppdraget ger farbrodern Arne en snabbkurs i tyska och utrustad med en karta över Berlin  bär det av. Vi får följa Arnes vådliga promenader genom Berlin och inte bara det, han gör en resa bakåt i tiden på omkring 400 år. Han möter en galen professor och en rullstolsbunden kvinna.  Och han köper att par gula skor, men framför allt, han växer som person.

Den som i den här boken förväntar sig en stunds läsning i Nessers anda kan dock bli förvånad. Elva dagar i Berlin är en saga. Ja, som det är beskrivet på baksidestexten – ”En saga  för barn över  18 år.” Här finns onda och goda krafter, magi och hypnos och en häxprocess. I Elva dagar i Berlin blinkar Nesser både åt Tage Danielsson och Astrid Lindgren och bokens Arne tar också hjälp av en fiktiv Perry Mason för att lösa de problem som dyker upp.

Nesser är en strålande stilist och det är alltid en ren fröjd att läsa hans böcker, så även denna gång, men som sagt, man blir lite förvånad.

Ulla Dyfverman

Fotnot: Perry Mason var en populär försvarsadvokat i en amerikansk teve-serie på 1960-talet. Han skapades av författaren Erle Stanley Gardner.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree