Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Blodsbunden

Roman: Blodsbunden

Blodsbunden
Augustin Erba
Albert Bonniers förlag. 537 sid

9789100127527Blodsbunden är en gripande  berättelse om en pojke som heter Amadeus som växer upp i en svensk förort tillsammans med sin familj. Familjen består av  mamma som är en ungersk prinsessa och en pappa som var en egyptisk atomfysiker samt två yngre syskon.  Dessutom har de en gigantisk schäfer som blir Amadeus bästa vän.

Han sätts i privatskola där han blir brutalt misshandlad varje dag.  Det är inte bara i skolan som han får stryk utan han får det även hemma av hans egen brutala pappa.

Pappan har som sitt enda mål att Amadeus ska vara bäst i skolan. Hans mamma gömmer sig den mesta tiden sig i sitt sovrum och hotar med att hon ska dö.  Barnen ser hon som ett straff från gud. Det finns några ljuspunkter i hans barndom och det är när hans pappa plötsligt dör och när han träffar en äldre man på tunnelbanan.  Amadeus gifter sig sedan med Petra. Men deras äktenskap riskerar att gå sönder då han väljer att hjälpa en vän trots att han får hela familjen emot sig.

Augustin Erbas självutlämnande bok handlar om blodsband, arv, miljö och kärlek.  Han berättar helt sakligt om hur det är att växa upp utan någon form av mänsklig kärlek utom den från en hund. Hur det kan påverka ens fortsatta relationer med andra människor och hur man får brottas med dålig självkänsla och ångest. Stundtals får jag ont i magen då jag känner igen mig hur det är att leva i en sluten familj och att bli mobbad i skolan.  Augustin Erbas sätter riktiga ord på hur det är att växa upp i en sluten familj och att gå i en skola där man utsätts för mobbing eller som i hans fall misshandel.  Samtidigt förmedlar han även att det finns hopp att kunna få ett bra liv trots arv och miljö.  Det är en bok som biter sig kvar i minnet och i hjärtat.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree