Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Samtliga stråkkvartetter av Grażyna Bacewicz

CD: Samtliga stråkkvartetter av Grażyna Bacewicz

Bacewicz 1Grażyna Bacewicz: Complete String Quartets 1: String Quartet No. 1, 3, 6, 7 (Naxos). Speltid: 71´04.

Lutosławski Quartet

 

Bacewicz 2Grażyna Bacewicz: Complete String Quartets 2: String Quartet No. 2, 4, 5 (Naxos). Speltid: 78´14.

Lutosławski Quartet

 

Betyg:

betyg-5

 

Naxos har en förnämlig utgivning av stråkkvartetter, inte minst av tonsättare från 1900-talet. Nu kommer ytterligare ett bidrag, och det är synnerligen välkommet. Intresset för den polska tonsättaren Grażyna Bacewicz (1909–1969) tycks ha ökat på senare tid, och det är inte en dag för tidigt. Här kan t.ex. nämnas Krystian Zimermans inspelning av pianokvartetterna (DG) och Joanna Kurkowicz’ härliga inspelningar av hennes violinkonserter (Chandos). Och nu ger oss alltså Naxos hennes samtliga sju stråkkvartetter på två cd med polska Lutosławskikvartetten. Det är bara att tacka och ta emot.

Grazyna_bacewiczBacewicz var elev till Nadia Boulanger och skrev först i neoklassicistisk anda vilket är tydligt i de tre första kvartetterna (1939-1947). Det är utmärkta verk men inte lika personliga som de följande, även om det mystiskt färgade och ”nattliga” andantet i den andra kvartetten låter ana vad som komma skall. Den fjärde kvartetten (1951) markerar en övergång till hennes senare stil som möter fullt utvecklad i 5:an (1955) med klangliga innovationer i form av bland annat effektfulla glissandi. De följande verken (1960 och 1965) bekräftar det mogna mästerskapet.

Ska man jämföra Bacewicz med andra storheter inom genren från 1900-talet kan man säga att hon ligger närmare Béla Bartók än Sjostakovitj. Men hon har sin egen särpräglade röst, och denna samlade utgåva visar med eftertryck att hon hör till 1900-talets verkligt betydande kvartettkompositörer.

Det kommer ständigt nya skivinspelningar av välkända och ofta spelade verk – och det kan förvisso ha sitt intresse. Men det är onekligen roligt när man, som i detta fall, väljer att lyfta fram oförtjänt förbigångna verk. Detta i kombination med musikens kvalitet gör att det får bli en betygsfemma på den här utgåvan. Kanske kan den också bidra till att föra upp Grażyna Bacewicz’ kvartetter på den standardrepertoar där de hör hemma.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree