Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Chamber Music I-VIII av Aulis Sallinen

CD: Chamber Music I-VIII av Aulis Sallinen

SallinenAulis Sallinen: Chamber Music I-VIII (Ondine/Naxos). 2 cd. Speltid: 78´57 + 78’21.

Arto Noras (cello), Alexis Roman (altflöjt), Jyväskylä Sinfonia Wind Quintet, Meta4 String Quartet, Jyväskylä Sinfonia, Ville Matvejeff (piano, dirigent), Ralf Gothóni (piano, dirigent)

 

Betyg:

betyg-4

 

Aulis Sallinen skrev sin Chamber Music I för stråkorkester 1975. Sedan dess har han mer eller mindre regelbundet återkommit till formen; senast 2009 med Chamber Music VIII. Stråkorkestern utgör basen i denna svit, men till den kan läggas solistiska instrument som cello, altflöjt, piano och ackordeon (i denna inspelning dock ersatt av piano) eller, som i concerto gross-traditionen, en mindre ensemble som stråkkvartett och blåskvintett. Det rör sig med andra ord om besättningar av en storlek som man kanske normalt inte brukar associera med ordet ”kammarmusik” – om man nu inte tänker på till exempel Paul Hindemiths serie med Kammermusik (och det kan man mycket väl göra i detta sammanhang). Samtidigt är verkens karaktär ofta ”kammarmusikaliskt” dämpad och intim.

Aulis Sallinen. Foto: Soppakanuuna.

Aulis Sallinen. Foto: Soppakanuuna.

Det är stram och allvarlig musik, frånsett den underhållande och humoristiska Chamber Music III. Sallinen rör sig mellan det atonala och melodiska och det kan finnas element, eller ett slags vaga ekon, från såväl barocken som jazzen, nya Wienskolan och Bartók. De åtta verken täcker in nästan 35 års skapande, så det är inte så konstigt om karaktären kan skifta en del mellan dem. Men trots variationerna slås man av den nästan förvånansvärda konstansen i tonspråket. Här finns en grundläggande stil som är Sallinens egen. Den är långt ifrån insmickrande. Men den är inte heller avvisande. Och här finns en emotionell angelägenhetsgrad som gör att musiken inte heller blir svårtillgänglig trots att den kan framstå som kärv.

Detta är mig veterligt första gången som man får alla åtta verken samlade i en utgåva. Kanske kan man se den som en lite försenad present till tonsättaren på 80-årsdagen som inföll i våras – i så fall en gåva som kan glädja många.

 __________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree