Hem » Dixit » Amatörsatiriker som sluggar vilt

Amatörsatiriker som sluggar vilt

Jag har en delpersonlighet som heter Stig. Han är min mr Hyde light – och vanvördigheten själv.  Otäckt tråkig typ som sabbar idyller och punkterar trivsel i sin linda. Och oroar min idylliska sida som tror på tomten och att religiösa friskolor gör ett bra jobb när det gäller evolutionsläran. 

Det gör ju Skolverket också, men så är verket en hjärnprodukt av dåvarande skolministern Göran Persson. The final blow. Vad Gustav Vasa gjorde mot den katolska  kyrkan, gjorde Persson mot den svenska skolan. Krossade den.  Ingen har talat om det för honom än. Men det biter nog inte: han är minst lika självbelåten som Bert Karlsson, men tar sig bättre ut på bild.

Egentligen är Stig aldrig riktigt tyst när det kommer till  ideologier, religioner, överhetens självklara försanthållanden, ljummet kaffe, diverse kungahus och byråkratprosa. Denna prosaart som faller som en grå kramsnö över verklighetens fläckar av vardagshelvete. Smälter bara bort. Ingenting blir kvar i minnet. Vilket är meningen.

I dag i  SR:s Godmorgon, världen! besökte en reporter en riktig vanebyråkrat på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) för att få en kommentar om den ansträngda situationen i vissa kommuner. Ni vet asylsökande ställer ju till det utanför Stockholm. I småstäder och så kallade glesbygd i mediaskugga. I det här fallet Fagersta.

Men vi ska inte vara oroliga för superbyråkraten svarade: Vi får signaler om att dom så kallade utanförskapsområdena blir ännu svårare att hantera. Och vad behöver då SKL: Jo, en en ny genomlysning av av hela asyl- och flyktingmottagandet. En bov i  dramat verkar vara den  så kallad självbosättningen. Vi erfar att det på somliga adresser som är avsedda för 5-6 boende bor 20-30 personer. (Förtätning kallades det av det kommunalrådet (s) i Fagersta. Också intervjuad.) Det är inte rimligt menar SKL:aren. Och så servade han in ett värdeordsess: Speciellt inte ur ett BARNPERSPEKTIV. Det visar att han vet hur man ska dra en politisk slipsten. Med i matchen! Precis som när han konstaterar att det kommer att bli svårt för asylsökande och flyktingar att ens få en lägenhet i tillväxtområden även med stöd av lagstiftning…

Stig stimmar på. Han har just läst i en tidning för högbrynta typer  att Saudiarabien är en diktatur. Åtminstone kan det misstänkas på goda grunder. En mer västligt stylad enäggskusin till Isis rent av. Fast flera ministrar de senaste åren sagt att det är tveksamt om det är en diktatur. Och vi gör ju vapenaffärer med kungahuset. Det får anstå. Man blir trött på karln. Han kräver moral och konsekvens av överheten.

Dixie Ericson frilansjournalist 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree