Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Bell med Ches Smith, Craig Taborn, Mat Maneri

CD: The Bell med Ches Smith, Craig Taborn, Mat Maneri

smithChes Smith, Craig Taborn, Mat Maneri: The Bell (ECM/Naxos). Speltid: 68´11.

Ches Smith (trummor, vibrafon, timpani), Craig Taborn (piano), Mat Maneri (viola)

 

Betyg:

betyg-4

Craig Taborn hör till de riktigt intressanta jazzpianisterna av idag, en modernist som man kan förvänta sig lite vad som helst av. Här har han slagit sig ihop med slagverkaren Ches Smith, som bland annat arbetat tillsammans med Tim Berne, och altviolinisten Mat Maneri, och resultatet är en jazztrio av inte helt vanligt slag.

Som så ofta när det gäller samtida jazz, inte minst den ECM-producerade, kan man också fråga sig vilken genrebeteckning som egentligen är den mest adekvata eftersom närheten till modern konstmusik är påtaglig. När man hör ett album som The Bell, där Ches Smith svarar för alla kompositionerna, kan det nog kännas rimligare att tänka på Anton Webern än på Louis Armstrong. Det här är inte musik som det svänger om, och den skulle definitivt inte locka någon till dansgolvet. Den som söker läckra melodier och stompiga rytmer kommer att bli besviken – vilket inte innebär att det saknas melodier och rytmer. Första intrycket är kanske att musiken är mer intellektuell än emotionell, men där bedrar man sig. Här finns intensitet och hetta. De tre musikerna söker sig fram i kringgående rörelser. Ibland faller tonerna glest och gör tystnaden hörbar, ibland etableras en enveten, repetitiv och smått hypnotisk rytm. Musiken glider mellan det tonala och det atonala, mellan det centrifugala och det centripetala; ibland tycks musikerna gå skilda vägar, ibland möts de i lyhört samspel. Det är minst av allt förutsägbart; spänningar alstras.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree