Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Chants med Craig Taborn Trio

CD: Chants med Craig Taborn Trio

TabornCraig Taborn Trio: Chants  (ECM/Naxos).  Speltid: 64’55.
Craig Taborn (piano), Thomas Morgan (kontrabas) och Gerald Cleaver (trummor)

Betyg:

betyg-5

ECM är den klassiska jazztrions förlovade skivbolag. Nu är det dags för pianisten Craig Taborn att visa upp sig tillsammans med Thomas Morgan på bas och Gerald Cleaver på trummor. Och då blir det en mycket annorlunda jazz jämförd med den europeiska som representeras av till exempel Marcin Wasilewski Trio och Tord Gustavsen Trio. Men även om man i sin attityd är mer amerikansk än europeisk hamnar man inte i samma fack som Keith Jarrett Trio när denna suveränt leker sig fram genom jazzstandards. Chants består rakt igenom av Taborns egna kompositioner, och hos honom hittar vi starka drag av minimalism och Monk. Det finns något kantigt och knotigt i melodier och spelsätt. Snarare än att ge sig hän åt en rytm utforskar man den, prövar den. Men trion kan också vända sig inåt och förlora sig i tankar eller skapa en tystnadens magi – som i ”Cracking Hearts” där inte minst Cleaver anger karaktären med cymbaler, klockor och trummor. Craig Taborn Trio etablerar sitt eget modernistiska sound och bjuder en rikt varierad och ständigt lika fascinerande upplevelse.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Craig Taborn medverkar också på Chris Potters senaste album The Sirens – och missa för all del inte hans soloalbum Avenging Angel. Thomas Morgan är även aktuell på Giovanni Guidis City of Broken Dreams; dessutom kan man höra honom på Sunrise med Masabumi Kikuchi Trio. Gerald Cleaver medverkar på Michael Formaneks Small Places från förra året. Såväl Morgan som Cleaver ingår också i Thomas Stankos nya New York-kvartett som alldeles nyligen släppte dubbel-cd:n Wislawa.


Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree