Hem » Recension, Skivor » CD: Craig Taborn

CD: Craig Taborn

Craig Taborn: Avenging Angel (ECM/Naxos). Speltid: 72’08.
Craig Taborn (piano)

ECM har genom åren producerat en hel del skivor med jazzpianister som får uppträda solo: Paul Bley, Marilyn Crispell, Chick Corea, Jon Balke, Stefano Bollani, François Couturier och – förstås och först och främst – Keith Jarrett. Nu sällar sig amerikanen Craig Taborn till den illustra skaran med cd:n Avenging Angel. Alla skulle kanske inte vilja kalla detta för jazz och möjligen är det mer neutrala improvisationsmusik bättre. Men å andra sidan är ”jazz” idag en term som kommit att töjas åtskilligt. Taborn är en tangenternas modernist, ofta med minimalistiska drag, som i korta stycken utforskar en idé. Det gör att en del, som ”Glossolalia”, närmast låter som en etyd. Förvänta er alltså inte Jarretts vittfamnande storformer eller Couturiers impressionistiska stämningsmåleri. Taborn har en sakligare läggning och framstår som något av en funktionalist intresserad av klara och tydliga former utan krusiduller och bjäfs. Att han förutom jazz ägnar sig åt techno är kanske inte helt överraskande. Men här finns också en tystnadens magi med dragning åt Arvo Pärt. Han kan odla en glasklar enkelhet med få och upprepade toner men också excellera i virtuos fingerfärdighet och intrikata rytmer. Men det handlar aldrig om uppvisning; för Taborn tycks alltid utforskandet av en idé stå i centrum, nyfikenheten på vad några enkla anslag kan visa sig rymma och vart de kan leda honom. Med Avenging Angel tar Craig Taborn plats bland samtidens mest spännande (jazz)pianister, och han gör det med en suverän självklarhet som är grymt imponerande.

________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree