Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Sirens med Chris Potter

CD: The Sirens med Chris Potter

PotterChris Potter: The Sirens   (ECM/Naxos).  Speltid: 63’43.
Chris Potter (sopran- och tenorsaxofon, basklarinett), Craig Taborn (piano), David Virelles (preparerat piano, celesta, munspel), Larry Grenadier (kontrabas) och Eric Harland (trummor)

Betyg:

test

Detta är den amerikanske jazzsaxofonisten Chris Potters första album på ECM under eget namn, och för ändamålet har han skapat en kvintett av idel kändisar: Craig Taborn (piano), David Virelles (preparerat piano, celesta och munspel), Larry Grenadier (kontrabas) och Eric Harland (trummor). Låt oss hoppas att det inte rör sig om ett engångsjigg, för det här gänget vill man höra igen.

Den som associerar titeln The Sirens till Homeros och Odysséen gör alldeles rätt. Sirenerna är ett slags sjöjungfrur som med sin förföriska sång lockar sjömän i fördärvet – men den listige Odysseus lurar dem naturligtvis. Skivan inleds med ”Wine Dark Sea”, som är Homeros karakteristik av Medelhavet, och sedan får vi bland annat möta den troget väntande hustrun Penelope, halvgudinnan Kalypso, som håller Odysseus i ett slags erotisk fångenskap, och den unga och betagande Nausikaa, ackompanjerad av spröda celestaklanger. Det hela avslutas med den korta ”The Shades” som jag uppfattar som Odysseus besök i Hades. I titellåten ”The Sirens” är Potters basklarinett lika oväntad som effektfull, och samspelet med Larry Grenadiers otroligt snygga och varierade basspel är en riktig höjdpunkt. Så dessa sirener förför mig förvisso musikaliskt. Och nej, man behöver ingalunda kunna sin Homeros för att ha utbyte av skivan.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree