Hem » Dixit » Richard III hyllar Leicester

Richard III hyllar Leicester

Leicester Citys seger i Premier League har väckt stor uppmärksamhet och glädje i fotbollsvärlden. The Foxes, prestation har ett sagoskimmer som vi fotbollsälskare ömt tar till vårt hjärta för att installera i anekdotförrådet och plocka fram när några få obscent sedelstinna storlag ständigt lägger beslag på ligasegrar och cuper. Under den innevarande säsongen har många sportjournalister och förståsigpåare bara väntat på att The Foxes skulle jagas ner mot tabellbotten med svansen mellan benen. Men icke så. Underdogen har hållit undan och segrade med hela 10 poängs marginal. Och vi älskar det.
Fotbollsexperter har lagt sina pannor i djupa veck för att förklara systemavvikelsen: det som hänt ska inte kunna hända. De fotbollsekonomiska järnlagarna har inga undantag.
Den engelska tidningen The Guardian har hittat en milt sagt ovanlig vinkel, nämligen Richard III. Denne medeltida kung är nu definitivt knuten till Leicester. Han var kung 1483 till 1485, då han 32 år gammal stupade i slaget vid Bosworth Fields nära Leicester. Slaget satte inte bara punkt för Richards liv utan också det sammelsurium av dynastiska strider och intriger som går under namnet Rosornas krig, där huset Tudor gick segrande ur striden.
Vi känner inte den historiska Richard utan hans eftermäle är helt präglat av Shakespeares magnifika pjäs Richard III. Inför en sådan gestaltning bleknar alla historiska fakta i ett magert källmaterial. Vad som hände med Richards döda kropp efter slaget har varit oklart fram till nu. Källorna har gett motstridiga uppgifter. Efter ett systematiskt sökande upptäcktes ett illa åtgånget mansskelett på en parkeringsplats vid ett köpcentrum. Det har undersökte med all till buds vetenskapliga metoder. Slutsatsen är glasklar: Richard III är hittad. 2015 begravdes kungen åter under pompa och ståt i Leicester Cathedral.
Men var kommer nu fotbollen in? Här kommer jag att röra mig på obanad mark och i fotbollsanalysens tassemarker. Man har fastslagit ett samband mellan de kungliga kvarlevornas läge i rummet och Leicesters segerprocent. Laget vann 32 procent av sina matcher säsongen när kungen upptäcktes och sjönk till katastrofala 14 procent föregående säsong då kungen fortfarande var ovan jord. Leicester var nära degradering. Men nu när kungen återvänt till en riktig grav lyfte  antalet segrar till 64 procent. Se där rena magin! Lagets hemmaarena heter talande nog King Power Stadium.
The Guardian stannar inte där utan har låtit kungen själv kommentera Leicester bragd i form av en monolog parafraserande dramats berömda Winter-of-discontent-monolog. Med hjälp av författaren och journalisten Stephen Moss och skådespelaren Chris Moran. Där dyker tränaren Claudio Ranieri, James Vardy, Riyad Mahrez och rest av det segrande rävflocken. Det är så roligt och smart gjort att jag förstår varför jag en gång i tiden var anglofil.

http://www.theguardian.com/uk-news/video/2016/may/03/leicester-citys-premier-league-triumph-richard-iii-speech-audio

  Dixie Ericson frilansjournalist

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree