Hem » Bokhyllan, Recension » Dagbok från ditt försvinnande

Dagbok från ditt försvinnande

Malin Lagerlöf
Dagbok från ditt försvinnande
Wahlström & Widstrand. 216 sid

9789146231103Malin Lagerlöfs bok Dagbok från ditt försvinnande är en drabbande skildring av sorg och smärta. Filmregissören Daniel Lind Lagerlöf reser med två arbetskamrater till Tjurpannans naturreservat för att leta efter miljöer till en filminspelning. Han kommer aldrig tillbaka. Drunknar. Denna drunkningsolycka gör Malin Lagerlöf till änka med tre minderåriga barn.

Som läsare får man uppleva den första tiden genom författarinnans förtvivlan. Hon måste lära sig att andas. Hon vågar inte gå ut. Hon känner skam. Änka! Fruktar löpsedlarna. Syskon, vänner, grannar har jour. Livet måste fortgå. Man måste ha mat på bordet. Hon hatar kondoleansblommorna. Vaserna räcker inte till. Vägrar ta emot fler buketter. Hon orkar inte läsa de deltagande breven.

Dagbok från ditt försvinnande är också en bok om kärlek. Om kärleken till den döde mannen, kärleken till barnen, till syskon, till naturen, ja till livet. Malin och Daniel var lyckliga. De var ett par sedan tonåren. De hörde ihop även ”när det var slut”. Saknaden känns obegriplig. Men efter ett par månader kom så en dag, då ”allt för ett par timmar kändes möjligt”.

Styrkan i dagboksromanen ligger i analysen av äktenskapet. Denna innebär ett slags uppvaknande för Malin Lagerlöf. ”På vad bygger kärleken efter tjugo år?” Man lutar sig mot varandra och med tidens gång blir rollerna så tydliga. Genom det oåterkalleliga har författarinnan lärt känna sig själv. ”Kanske att jag för första gången i mitt liv fullt ut respekterar den jag är. Kanske lärde jag känna mig själv,  när jag förlorade dig”. Malin Lagerlöf är inte längre den resterande halvan av Malin och Daniel. Livet utan David börjar kännas allt mer möjligt. Och det i sig gör riktig ont – ibland. Men att leva är hennes enda skyldighet.

Och detta på ett effektivt, koncentrerat och bitvis lysande språk.

Anita Ulvdell

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree